Neergestoken wijkagent mag afdeling intensieve zorg verlaten
  Foto:  gvb

De 41-jarige wijkagent die donderdagnamiddag in Peer door een twaalfjarige jongen werd neergestoken, mag de afdeling intensieve zorg in het ziekenhuis van Pelt verlaten. De jongen is in de halfopen jeugdinstelling in Mol geplaatst.

De 41-jarige wijkagent kan volgens waarnemend korpschef van de politiezone Kempenland weer naar een gewone ziekenhuiskamer verhuizen. Hij heeft de afdeling intensieve zorg verlaten. De wijkagent, die donderdag in de Collegelaan in Peer het verkeer in goede banen leidde, werd door een twaalfjarige jongen met een mes in de rug gestoken. Vermoedelijk had de agent de moeder van de jongen aangesproken nadat zij haar wagen fout geparkeerd had.

Na het steekincident werden de twaalfjarige jongen, zijn zeventienjarige broer en hun moeder gearresteerd. Na verhoor mocht de moeder vrijdag beschikken.

Zelf geschrokken

De 12-jarige jongen is door de Hasseltse jeugdrechter geplaatst in de halfopen instelling in Mol. Hij wordt er de jongste inwoner en zal er de komende drie maanden verblijven. ‘In het belang van de maatschappij, maar ook van de jongen zelf’, zei zijn advocate Eylem Turan. ‘Hij is erg aangeslagen door wat hij aan­gericht heeft.’

‘Het is een opeenstapeling van omstandigheden. Hij begrijpt het zelf ook niet hoe hij in die situatie is terechtgekomen’, zei zijn advocate. De komende drie maanden zal intensief aan zijn gedrag worden gewerkt met therapeuten. ‘In principe zit hij voor drie maanden vast’, zegt de ­advocate. ‘Als de tussentijdse verslagen zeer positief uitvallen, kan de jeugdrechter het besluit nog altijd herzien.’ De feiten zijn zo uitzonderlijk – poging tot doodslag – dat de jeugdrechter geen andere gepaste maatregel zag. Om in een gesloten instelling te belanden, moet je normaal minstens veertien jaar zijn.

‘De moeder vindt wat er gebeurd is ook onbegrijpelijk. Ze hoopt dat de rust kan weerkeren en dat de getroffen agent zo goed mogelijk herstelt. Ze wil haar excuses aanbieden aan de politieman’, voegde advocate Eylem Turan toe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig