Antwerpen breidt uit: Borsbeek nieuw district van stad
  Foto: belga

De gemeente Borsbeek wordt vanaf 2025 het tiende district van de stad Antwerpen. Dat wil niet zeggen dat het dorp zijn eigenheid zal verliezen, beloven politici.

Antwerpen wordt groter. Borsbeek en Antwerpen gaan fusiegesprekken opstarten. De bedoeling is dat Borsbeek vanaf 2025 het tiende district wordt van de stad.

Door samen te gaan met de stad Antwerpen en niet te fusioneren met een andere buurgemeente behoudt Borsbeek een eigen apart bestuur. De huidige districten hebben immers een apart bestuurscollege en de inwoners worden vertegenwoordigd door een eigen districtsraad. ‘Belangrijk is dat we een eigen bestuursorgaan behouden’, zei burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) op een persconferentie. ‘We gaan van een dorp naast de stad naar een dorp in de stad.’

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt van een ‘historische stap’. ‘Hier is achter de schermen lang aan gewerkt. De overstap kan rimpelloos verlopen.’

De Wever beseft dat sommige inwoners van Borsbeek zich misschien zorgen zullen maken, maar volgens hem zal het toekomstige district zijn eigenheid kunnen behouden. ‘We willen uitleggen dat wat goed is, behouden blijft en er hopelijk nog wat bijkomt’, aldus De Wever. Hij is ervan overtuigd dat Antwerpen de Borsbekenaar iets te bieden heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, jeugdwerk en politie.

De straat op

In Borsbeek zit de lokale partij Iedereen Borsbeek als grootste partij in de coalitie. Iedereen Borsbeek is een fusie van een vorige lokale partij, Groen en CD&V. De coalitiepartner is de net iets kleinere N-VA. De komende jaren belooft het bestuur er om hun meerjarenbegroting ‘op orde te brengen’. Binnen twee jaar moeten de gesprekken en de financiële kwesties beklonken zijn, om dan in 2025 definitief met elkaar in zee te gaan. Ondertussen wil het stadsbestuur haar eigen inwoners overtuigen van de deugden van de fusie. Burgemeester Van Berckelaer belooft om daarvoor op straat te trekken en burgers verder te informeren.

Qua inwonersaantal (11.077 volgens de laatste tellingen) wordt Borsbeek na het polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo het tweede kleinste district. Ook qua oppervlakte zal Borsbeek tot de ‘kleintjes’ behoren. Met een oppervlakte van zo’n 3,9 vierkante kilometer is Borsbeek even groot als Borgerhout, momenteel het kleinste van de negen districten.

Ook de huidige districten waren vroeger aparte gemeenten, maar kwamen na de fusiewet in 1983 bij de stad Antwerpen terecht. Het gaat dus om de eerste uitbreiding van Antwerpen sinds 1983.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig