Muziek Neil Young wordt van Spotify gehaald
Neil Young (l.) en Joe Rogan (r.). Foto:  afp

Alle muziek van Neil Young wordt in de komende dagen van Spotify gehaald. Dat gebeurt nadat de zanger de streamingdienst voor een ultimatum had geplaatst.

Spotify heeft bevestigd dat de muziek van de Canadese zanger Neil Young (76) op zijn verzoek van de streamingdienst gehaald zal worden. Young had zijn beklag gedaan over een podcast van de bekende presentator Joe Rogan, waarin desinformatie over het coronavirus wordt verspreid. De podcast van Rogan, is exclusief via Spotify te beluisteren.

De podcast The Joe Rogan experience is met naar schatting 11 miljoen luisteraars per aflevering de meest beluisterde podcast ter wereld. Hij verspreidt echter regelmatig desinformatie over het coronavirus.

Open brief

In april vorig jaar riep Rogan gezonde, jonge mensen op om zich niet te laten vaccineren, recent sprak hij met de omstreden viroloog Robert Malone. Een paar weken geleden schreven 270 artsen, wetenschappers, zorgprofessionals en professoren een open brief aan Spotify. Daarin uitten ze hun bezorgdheid over de medische misinformatie op Rogans podcast.

Ook Young uitte kritiek op de podcast in een open brief aan zijn management en Spotify. In de brief, die inmiddels offline is gehaald, schrijft de Canadees volgens Amerikaanse media dat de streamingdienst ‘potentieel dodelijke informatie helpt te verspreiden’ door de podcast van Rogan online beschikbaar te maken. ‘Ze kunnen kiezen tussen Rogan en Young, maar niet allebei’, schrijft de zanger.

20.000 podcastafleveringen

Een woordvoerder van Spotify zegt aan de krant The Washington Post dat het ‘alle audio van de wereld’ beschikbaar maakt voor zijn gebruikers. ‘Dat brengt een grote verantwoordelijkheid mee’, legt de woordvoerder uit, die benadrukt dat het bedrijf balanceert ‘tussen veiligheid voor de luisteraars en vrijheid voor de makers’.

‘We hebben sinds het begin van de pandemie meer dan 20.000 podcastafleveringen verwijderd met betrekking tot covid-19. We betreuren Neils beslissing om zijn muziek van Spotify te verwijderen, maar hopen hem snel weer te mogen verwelkomen.’

Het is niet de eerste keer dat de zanger zijn muziek van Spotify haalt. Dat deed hij eerder al in 2015, maar om een heel andere reden. Hij vond dat de geluidskwaliteit te wensen overliet en haalde zijn muziek toen ook van andere streamingdiensten. Een jaar later was zijn muziek opnieuw te vinden op onder meer Spotify en Apple Music.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig