Yanina Wickmayer keert terug naar tenniscircuit na moederschapspauze
Yanina Wickmayer keert terug naar het tenniscourt.  Foto:  Getty Images via AFP

De 32-jarige Yanina Wickmayer keert binnenkort terug naar het tenniscircuit nadat ze in april vorig jaar is bevallen van haar dochtertje Luana Daniëlla. Wickmayer deed haar plannen uit de doeken op een persconferentie en liet hen toekijken tijdens een training.

Wickmayer maakt op 7 februari haar opwachting op het ITF-toernooi van Porto in Portugal. Het is van september 2020 geleden dat ze nog in competitie speelde. De voorbije maanden trainde Wickmayer naar eigen zeggen intensief om snel weer in topconditie te zijn.

‘Ik heb de tijd genomen om van mijn dochtertje te genieten, maar ben weer beginnen trainen en ik vond al snel het plezier om te spelen terug’, zegt Wickmayer. ‘Ik heb beslist om er alles aan te doen om snel weer topfit en competitieklaar te zijn. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik weer honderd procent kan vertrouwen op mijn lichaam.’

Wickmayer, onlangs nog zingend in het VTM-programma The masked singer, zegt nog ambitie te hebben, maar fixeert zich niet meer op een bepaalde ranking of het bereiken van een bepaalde ronde op een groot toernooi. Ze was ooit twaalfde van de wereld en speelde de halve finale van de US Open 2009. ‘Ik zal spelen om te winnen en ik droom van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar ik wil vooral genieten en dit nieuwe avontuur samen met mijn dochtertje beleven’, stelt ze. Haar gezin zal zo veel mogelijk meereizen.

Wickmayer treedt als spelende moeder in de voetsporen van onder meer Kim Clijsters en Serena Williams. ‘Het is mooi dat er steeds meer mama’s zijn op het circuit’, zegt ze. ‘We hebben het recht om ons leven als atleet te combineren met het moederschap.’