Nog steeds geen politiek akkoord over verlagen energiefactuur
  Foto:  Marc Herremans

Het federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. De topministers van de Vivaldi-regering zaten sinds 19 uur woensdagavond samen.

De vergadering duurde tot iets voor 2 uur woensdagnacht, maar heeft geen witte rook opgeleverd, meldt het persagentschap Belga. Volgens een bron blokkeert de discussie nog altijd op een btw-verlaging. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent, waarna de budgettaire impact voor de overheid deels gecompenseerd kan worden met een aanpassing van de accijnzen. 

Maar vooral Open VLD zou op de rem staan. De partij van de premier benadrukte de voorbije dagen verschillende keren dat de duurzaamheid van de overheidsfinanciën ook een rol moet spelen in de beslissing, en dat de maatregel gericht moet zijn op wie het het moeilijkste heeft. Maggie De Block, die de Open VLD-fractie in de Kamer leidt, nam vorige week zelfs het woord ‘boerenbedrog’ in de mond. Dezelfde mensen die zouden profiteren van de btw-verlaging zouden immers later de put moeten vullen, klonk het. 

Over de verlenging van het uitgebreid sociaal tarief voor de meest kwetsbare gezinnen zou wel al consensus zijn. Het kernkabinet vergadert mogelijk later deze week nog eens over het thema.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig