Biden mag nieuwe opperrechter kiezen (en kan zo verkiezingsbelofte inlossen)
Opperrechter Stephen Breyer gaat met pensioen.  Foto:  ap

De Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer gaat met pensioen. Dat betekent dat president Joe Biden een verkiezingsbelofte kan vervullen: de eerste zwarte vrouw ooit benoemen als rechter aan het Hooggerechtshof.

De oudste opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat met pensioen. Dat meldden Amerikaanse media en internationale persbureaus woensdag op basis van betrouwbare bronnen. Breyer zelf moet het nieuws nog officieel bevestigen, maar het Witte Huis ontkent het alvast niet.

Breyer werd in 1994 door toenmalig president Bill Clinton aangesteld en had een indrukwekkend cv. ‘Hij is zonder twijfel een van de meest vooraanstaande juristen van onze tijd’, zei Clinton toen, aldus The New York Times. Breyer zou deze zomer vertrekken. De kans is klein dat dit iets zal veranderen aan de huidige ideologische verhoudingen in het Hof. Op dit moment worden zes rechters bestempeld als conservatief en drie – onder wie Breyer – als progressief. Biden zal Breyer vervangen door een rechter die zich in dat laatste kamp bevindt.

Biden kan meteen ook een verkiezingsbelofte inlossen. Hij beloofde tijdens zijn kiescampagne dat hij de eerste zwarte vrouw ooit zou benoemen als rechter aan het Hooggerechtshof. De president blijft bij dat streven, bevestigde het Witte Huis woensdag.

Er werden nog geen namen genoemd, maar dat belet de Amerikaanse pers niet te speculeren over wie het mogelijk wordt. Deze figuren worden het prominentst genoemd.

1. Leondra R. Kruger

Biden mag nieuwe opperrechter kiezen (en kan zo verkiezingsbelofte inlossen)
Foto:  ap

De 45-jarige Kruger werkt sinds 2014 als rechter in de staatsrechtbank van Californië. Waarnemers noemen haar werkwijze behoedzaam en weloverwogen.

Kruger bezit veel van de kwalificaties die kandidaat-opperrechters typisch hebben, schrijft The New York Times. Zo heeft ze, net als vier van de huidige rechters, een Yale-diploma op zak. Verder diende ze eerder als griffier bij het Hof, iets wat zes van de huidige rechters eerder ook gedaan hebben. Ze is verder bekend met en bij het Hof omdat ze onder president Barack Obama in het ministerie van Justitie werkte. Wat haar ongewoon maakt, is dat ze op dit moment rechter is in een staatsrechtbank. Acht van de opperrechters waren voor hun huidige functie lid van een federaal hof van beroep.

2. Ketanji Brown Jackson

Biden mag nieuwe opperrechter kiezen (en kan zo verkiezingsbelofte inlossen)
Foto:  rtr

Jackson werkt op dit moment wel als rechter aan een hof van beroep. De 51-jarige heeft, net als vier van de huidige opperrechters, een Harvard-diploma op zak.

Ze werd pas in juni 2021 aangesteld aan het hof van beroep in Washington D.C., een instelling die van oudsher gezien wordt als een opstap naar het Hooggerechtshof. Ze werd bovendien aangesteld door Biden.

3. J Michelle Childs

Biden mag nieuwe opperrechter kiezen (en kan zo verkiezingsbelofte inlossen)
Foto:  ap

De 55-jarige Childs is op dit moment disctrictsrechter in South Carolina.

Ze werd in 2009 door Obama benoemd en werd eerder ook genomineerd door Biden voor een zitje in het hof van beroep in Washington.

Verder heeft ze de steun van het Congreslid Jim Clyburn, een bondgenoot van Biden. Die heeft al eerder bij de regering-Biden aangedrongen haar voor te dragen als de volgende opperrechter. ‘Haar ervaring maakt van haar een goede aanvulling voor het Hooggerechtshof’, aldus Clyburn.

Goedkeuring Senaat

Wie Biden ook kiest, de nominatie moet door de Senaat goedgekeurd worden. Daar zetelen 50 Republikeinen, 48 Democraten en 2 onafhankelijken die de Democraten volgen. Verwacht wordt dat de Democraten zetels zullen verliezen bij de tussentijdse verkiezingen later dit jaar. Biden zal dus vaart willen zetten achter zijn beslissing. Een nieuwe opperrechter aanstellen kan maanden aanslepen, maar de laatste keer was de zaak in een maand tijd geregeld. De Republikeinen versnelden het proces eind 2020 zodat Amy Coney Barett, de nominatie van toenmalig president Donald Trump, aangesteld kon worden voor de verkiezingen van dat jaar.

Indien er in de Senaat evenveel stemmen voor als tegen de nominatie van Biden zijn, zal vicepresident Kamala Harris een stem moeten uitbrengen. De kans is klein dat ze tegen een nominatie van Biden zal stemmen. (Op Fox News werd overigens geopperd dat Biden mogelijk Harris nomineert en een nieuwe vicepresident zou aanstellen. Die kans lijkt op dit moment echter nog kleiner dan dat Harris tegen een nominatie van Biden stemt.)

Na een jaar presidentschap ziet het er niet goed uit voor Joe Biden: door dwarsliggers in zijn eigen partij dreigt hij in november met lege handen de belangrijke tussentijdse verkiezingen tegemoet te gaan. Volgens VS-kenner Steven De Foer kunnen twee zaken hem nog redden om genoeg zetels in het Congres te behouden. Bekijk de analyse in de video hieronder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig