Noord-Korea vuurt voor zesde keer deze maand projectiel af
Op 5 januari voerde Noord-Korea zijn eerste test van het jaar uit. Nog geen maand later is het regime al toe aan zijn zesde test.  Foto:  ap

Noord-Korea heeft donderdag twee projectielen afgevuurd die neerkwamen in de zee ten oosten van het land, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. Het is de zesde keer deze maand dat het land een projectiel afvuurt.

Het Zuid-Koreaanse leger meldt dat het waarschijnlijk om twee ballistische raketten gaat. Het afvuren van deze raketten door Noord-Korea is in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Op 14 en 17 januari vuurde het land vermoedelijk ook ballistische raketten af. Op 5 en 11 januari werden hypersonische raketten de lucht ingeschoten. Afgelopen dinsdag vuurde het land een kruisraket af. Anders dan het testen van ballistische raketten valt het testen van kruisraketten niet onder de sancties die de Verenigde Naties aan Noord-Korea hebben opgelegd.

‘Vijandig beleid’

Sinds 2019 heeft het land niet zo veel raketlanceringen in een korte tijd uitgevoerd. Onderhandelingen tussen Noord-Korea enerzijds en Zuid-Korea en de VS anderzijds zijn vastgelopen. Noord-Korea beschuldigt Seoel en Washington ervan ‘een vijandig beleid’ te voeren jegens het regime.

De testen komen op een gevoelig moment voor de regio, nu China, de enige belangrijke bondgenoot van het Noord-Koreaanse regime, in februari de Olympische Winterspelen organiseert en er in maart in Zuid-Korea presidentsverkiezingen worden gehouden.