Egan Bernal is bij bewustzijn en kan ledematen bewegen, bevestigt ziekenhuis
Egan Bernal.  Foto: reuters

Eindelijk is er wat beter nieuws over Egan Bernal, die maandag hard ten val kwam toen hij met de tijdritfiets snoeihard inreed op een stilstaande lijnbus die passagiers liet afstappen.

De Colombiaanse topcoureur is ondertussen bij bewustzijn, en de drain in de keel die was ingebracht om de geperforeerde long wat comfort te geven, is verwijderd. Hij ademt zelfstandig en beweegt al zijn ledematen. Zo blijkt uit het communiqué van de privékliniek van de Universidad de la Sabana in Chia.

Maandag onderging de ronderenner van Ineos-Grenadiers een ingreep aan het rechterbeen (gebroken knieschijf en dijbeen) en aan de rug, waar vooral ter hoogte van de borstwervels heel wat chirurgisch oplapwerk nodig was. Er werden al drie ingrepen uitgevoerd, waaronder een behandeling die volgens de neurochirurg veertien uur duurde.

De Colombiaanse specialist Remberto Burgos had het over een zeer complexe operatie, die goed is gelukt. Hij zei ook dat hij zeer optimistisch is dat Bernal snel kan herstellen, maar weigerde voorspellingen op middellange of lange termijn te doen. Hij zei te hopen op een zo goed mogelijk herstel na het trauma die de 25-jarige Colombiaanse held op maandag 24 januari opliep.