Denemarken lost alle coronamaatregelen in februari: ‘We zijn zeer optimistisch’
  Foto:  AP

In Denemarken gaan vanaf 1 februari zo goed als alle maatregelen op de schop. Een meerderheid van het parlement steunt dat plan van de regering. ‘Het virus is geen kritische bedreiging voor de samenleving meer’, zei premier Mette Frederiksen op een persconferentie. Nochtans telt het land nog steeds een recordaantal besmettingen.

‘Ik wens (...) dat de inschaling van covid-19 als een ziekte die de samenleving bedreigt, vanaf 1 februari 2022 wordt geschrapt’, zo zei minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke in aanloop van de grote Deense versoepeling. Die houdt de facto in dat alle nationale maatregelen worden geschrapt, zoals de mondmaskerplicht en de vervroegde sluiting van bars en restaurants.

Met die volledige terugkeer naar ‘normaal’ gaat Denemarken het verst van alle Scandinavische landen. Opvallend: de versoepelingen komen er net op het moment waarop het land besmettingsrecords breekt. Dinsdag werden meer dan 46.000 besmettingen gerapporteerd. Een nieuwe subvariant raast momenteel door Denemarken. Die blijkt net iets besmettelijker dan de klassieke omikronvariant. Mogelijk wordt de verwachte piek in de coronagolf daardoor verlegd naar februari.

De optimistische premier

De Deense premier Mette Frederiksen kondigde de nieuwe maatregelen woensdagavond aan op een persconferentie. ‘Denemarken staat er goed voor’, zei ze daar. ‘Dat we dit in januari al kunnen doen, betekent dat vaccinatie gewerkt heeft. Bovendien is het ziekteverloop van omikron minder zwaar dan gedacht.’ de premier geeft toe dat het raar lijkt om de beperkingen op te heffen op een moment dat de besmettingen de hoogte in schieten. ‘Maar minder mensen worden ernstig ziek’, zei ze.

De premier benadrukt wel dat het deze winter nog ‘lastig’ zal worden. ‘Het virus wordt in de nabije toekomst opnieuw een strijd. Er zullen nog velen ziek worden, we zullen dingen moeten afzeggen. Het zal moeilijk worden om onze roosters op elkaar af te stemmen. We rekenen op iedereen om de moed erin te houden’, zei ze.

Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke voegde eraan toe dat ‘het doel bereikt is.’ Daarmee bedoelt hij dat de ziekenhuisopnames geen gelijke tred meer houden met de besmettingen. ‘Het belangrijkste is dat het virus onze ziekenhuizen niet overbelast’, zei hij. De minister verwijst daarbij ook naar de hoge vaccinatiegraad (bijna 81 procent binnen de algmene bevolking) en de opgebouwde immuniteit binnen de samenleving.

Voor de Denen verplaatst corona zich op deze manier van een staatszaak naar een privézaak. Aan de krant Politiken zegt Frederiksen dat ze rekent op een collectieve inspanning van de bevolking om zwakkeren te beschermen. De overheid zal zich inzetten om duidelijke aanbevelingen te communiceren, bijvoorbeeld voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. Volgens de adviezen zal de epidemie in de toekomst aangepakt worden met meer algemene aanbevelingen en minder strikte voorschriften en regels.

Nieuwe varianten

De regering wil de komende weken wel nog enkele beperkingen behouden voor wie naar Denemarken reist. Het gaat dan om tests en mogelijk ook quarantaine volgens het land van vertrek.

Mogelijk volgt er ook nog een vierde prik voor kwetsbare groepen. ‘Het is moeilijk om te voorspellen hoe het virus zich zal ontwikkelen’, zei de premier. Toch wil ze geweten hebben dat haar regering haar uiterste best zal doen om geen sectoren te moeten sluiten.

De directeur van het Deense gezondheidsinstituut maakt zich ook geen al te grote zorgen over nieuwe varianten. ‘Je kunt niet uitsluiten dat een nieuwe variant ernstiger is’, zei ze, maar ze gelooft dat die telkens een milder ziekteverloop zullen kennen door de opgebouwde bescherming in de samenleving.

Europa lost zachtjes

De vijfde golf volgt in veel Europese landen dezelfde trend. De besmettingen stijgen spectaculair, maar het aantal ziekenhuisopnames stijgt niet even sterk. In Denemarken kreeg bovendien bijna 60 procent van de bevolking een boosterprik.

Die gerustheid vertaalt zich in het beleid. In het Verenigd Koninkrijk liet premier Boris Johnson heel wat coronamaatregelen varen. In Nederland hielden stijgende besmettingen een recente versoepeling ook niet tegen, al zijn de maatregelen daar nog altijd strenger dan in ons land. België zal binnenkort zijn barometer gebruiken, waarbij zelfs in code rood iets meer mag dan met de huidige maatregelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig