Partygate heeft Boris Johnson (nog) niet gevloerd. De Britse premier reageert niet op het politieonderzoek. En over de resultaten van het onderzoek door topambtenaar Sue Gray is nog niets bekend.

Het schouwspel in het Britse parlement van vandaag had veel weg van dat van vorige week: de oppositie en Boris Johnson praatten volledig naast elkaar. Alle oproepen tot zijn ontslag werden door de Britse premier in de wind geslagen. Aan het begin van het vragenrondje gaf hij aan dat hij niets kon zeggen over het politieonderzoek naar zijn vermeende feestjes in Downing Street. Ook over het rapport van topambtenaar Sue Gray, dat nog niet openbaar is, bleef het stil.

Boris Johnson ligt zwaar onder vuur voor zijn ‘partygate’. Hij wordt ervan beschuldigd om verschillende feestjes te hebben gehouden in zijn ambtswoning, terwijl het land in volle lockdown zat. Hij heeft altijd vreemd gereageerd op de aantijgingen. Of hij wist niet dat het een feestje was, of er werd hem niet gezegd dat het tegen de regels was.

Bij elke vraag of Johnson ontslag zou nemen, zette hij zijn vaardigheid als bestuurder in de verf. Een competentie die volgens hem ontbreekt bij de Labourpartij. ‘De economie boert goed, we hebben wereldwijd een van de beste vaccinatiecampagnes opgezet en momenteel zijn we bezig met het Westen te verenigen over de situatie in Oekraïne. Deze regering presteert’, zei Johnson. Met Labour aan de macht, zat het land waarschijnlijk nog in lockdown, voegde hij toe.

Taartjes eten

‘Natuurlijk wil de oppositie mij weg. Veel mensen willen mij om vele redenen weg’, zei Johnson. Volgens hem doet de Conservatieve partij wat Labour niet kan: goed besturen. Dat is wat Labour zo zenuwachtig maakt, meent hij. ‘Wij hakten knopen door. Wij – en zeker ik – gaan door met ons werk.’

‘Niets van’, reageerde de oppositie. ‘De energieprijzen swingen de pan uit. En wat doet Johnson? Taartjes eten!’. Volgens de oppositieleider van de Schotse nationalisten is elke dag dat Johnson aanblijft een schande voor de mensen die tijdens de crisis offers maakten. De oppositie noemde hem een leugenaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig