91 onderzoeken tegen vermoedelijke relschoppers na coronabetogingen
Politie en parket tillen zwaar aan de rellen.  Foto: Kristof Vadino

Zondag braken in Brussel weer rellen uit tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen. Na die betoging zijn elf personen gerechtelijk aangehouden, drie van hen zijn minderjarig.

De Brusselse politie en het Brusselse parket hebben al 91 onderzoeken geopend naar personen die betrokken zouden zijn bij rellen tijdens de verschillende betogingen tegen de coronamaatregelen van de afgelopen weken en maanden. Negen personen zijn al gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Binnenkort buigt de raadkamer zich over een tiende dossier. Twee minderjarigen werden ook al geplaatst door de jeugdrechter. ‘We tillen zwaar aan deze feiten, maar het zijn geen eenvoudige onderzoeken’, klinkt het bij politie en parket.

De eerste betoging tegen de coronamaatregelen en het Covid Safe Ticket (CST) vond plaats op 21 november en mondde uit in zware rellen. Politie en parket hebben al dossiers geopend tegen 53 vermoedelijke relschoppers, van wie er al 31 konden geïdentificeerd worden. Eén man die tijdens de betoging werd opgepakt, heeft zich al voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Op 17 februari krijgt hij zijn vonnis te horen. Op die dag zijn nog twee andere vermoedelijke relschoppers gedagvaard, op 9 maart staat nog een verdachte terecht, en op 17 maart een voorlopig laatste. Een andere verdachte, die ook tijdens de betoging werd opgepakt en vrij is onder voorwaarden, weet binnenkort of hij voor de rechter zal moeten verschijnen.

Bij de betoging en de rellen van 5 december werd één minderjarige opgepakt. Tegen vijf andere relschoppers loopt een onderzoek. Twee van hen zijn al geïdentificeerd.

Op 12 december vonden geen arrestaties plaats, maar op 19 december pakte de politie zeven personen gerechtelijk op. Het ging om vier meerderjarigen, van wie er drie al rechtstreeks gedagvaard werden op 3 en 10 februari, en drie minderjarigen.

Na de betoging van 9 januari werden negen personen gerechtelijk aangehouden, maar vrijgelaten na verhoor. Tegen vijf andere personen loopt ook een onderzoek.

De laatste betoging, vorige zondag, leverde elf gerechtelijke aanhoudingen op. Twee minderjarigen werden intussen geplaatst door de jeugdrechter, een derde werd vrijgelaten. Eén meerderjarige moet zich al op 17 februari verantwoorden voor de rechtbank. Zeven andere meerderjarigen werden na verhoor vrijgelaten.

Politiegeweld

De Brusselse politie is ook een intern onderzoek gestart naar mogelijk politie­geweld tijdens de corona­betoging. Op beelden is te zien hoe een man hardhandig tegen de grond wordt gewerkt en enkele rake klappen van een agent krijgt. Wat er daarvoor precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De man zelf zegt dat hij niets te maken had met de betoging. Daarover zegt het parket: ‘We herinneren eraan dat politiegeweld ook een van de vervolgingsprioriteiten van het parket is. Deze dossiers worden systematisch grondig onderzocht, en wanneer blijkt dat de politie onevenredig geweld heeft gebruikt, wordt die ook vervolgd.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig