Het Gambia van Tom Saintfiet (48) scheert hoge toppen op de Africa Cup: bij zijn eerste deelname haalt het kleinste land van Afrika meteen de kwartfinales. Voor aanvang van de achtste finale tegen Guinee, afgelopen maandag, gaf Saintfiet een bevlogen speech die gretig gedeeld werd op sociale media. Zaterdag neemt Gambia het in de kwartfinale op tegen Kameroen.  

Sportief beleeft Gambia dan wel een sprookje, maar naast het veld verloopt het toernooi eerder chaotisch. Er is veel onrust in gastland Kameroen: zwaarbewapende soldaten met gepantserde wagens moeten de ploegen escorteren naar de wedstrijden.

‘Of we iets van merken van de onrust? Dat is nog zacht uitgedrukt’, vertelde Saintfiet eerder al. ‘We mogen het hotel niet verlaten, zelfs niet voor een wandeling. Alleen om te trainen en wedstrijden te spelen. De dag dat we tegen Mauritanië speelden, trainde Mali ’s ochtends nog. Zij waren getuige van een schietincident rond het veld waarbij twee mensen werden doodgeschoten. Op amper tien minuten van ons hotel.’