Voorzitter Amerikaanse Huis Nancy Pelosi doet gooi naar herverkiezing in 2022
  Foto:  REUTERS

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft dinsdag aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de tussentijdse verkiezingen. Als ze herkozen wordt, zal dat de start van haar 19de ambtstermijn in het Huis betekenen.

‘Hoewel we vooruitgang hebben geboekt, moet er nog veel meer worden gedaan om het leven van mensen te verbeteren. Deze [tussentijdse, red.] verkiezingen zijn cruciaal: onze democratie staat op het spel’, zei Pelosi in een video op Twitter.

Voorzitterschap

Volgens ingewijden wijst haar kandidatuur erop dat ze langer als leider van de Democratische fractie in het Huis wil aanblijven. Eerder had de 81-jarige Pelosi aangegeven dat ze na 2022 haar leiderschap zou opgeven en een weg zou vrijmaken voor een nieuwe generatie politici. Het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden is na de president en de vice­president de machtigste positie in de VS.

Pelosi’s medewerkers weigerden duidelijkheid te scheppen. Aan persagentschap Reuters zei een hoge medewerker alleen cryptisch: ‘Voorzitter zijn is geen shift, het is een missie.’

Het is in de VS niet ongewoon dat de voorzitter voor herverkiezingen gaat, maar zich daarna niet meer kandidaat stelt voor de voorzittersfunctie.

De verwachting dat ze zou terugtreden steunde behalve op haar eigen eerdere uitspraken ook op een mogelijk verlies van de Democraten bij de tussentijdse verkiezingen van 8 november. Er wordt wel voorspeld dat Pelosi een plaatsje in het Huis zal behouden.

Eerste vrouw

Pelosi is sinds 2003 de politiek leider van de Democraten in het Huis. In 2007 werd ze de eerste vrouw die als voorzitter (‘Speaker of the House’) optrad, totdat de Democraten in 2011 de tussentijdse verkiezingen verloren. In 2019 droegen de democraten haar met succes voor om opnieuw die functie op te nemen.

De ambtstermijn van een lid van het Huis is twee jaar. Herverkiezing in haar district in San Francisco, Californië, zou betekenen dat Pelosi minstens 38 jaar lid van het Huis zal zijn geweest tegen de tijd dat ze haar 19de termijn heeft uitgediend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig