camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Quarantaine

Onderwijs maakt zich op voor versoepelingen

De quarantaineregels in het onderwijs vallen wellicht tijdelijk weg. Alleen wie symptomen heeft of besmet is, moet dan nog thuisblijven.

woensdag 26 januari 2022 om 3.25 uur

Scholen, CLB’s en de koepels stuurden de voorbije week noodkreten uit. Ivan Put

Elf ministers buigen zich vandaag tijdens de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid over de vraag of de huidige quarantainemaatregelen in het onderwijs versoepeld kunnen worden. De voorbije week stuurden scholen, CLB’s en de koepels noodkreten uit. De huidige set regels is voor scholen en CLB’s ­onwerkbaar – heel wat leerlingen die niet ­besmet zijn, ­zitten noodgedwongen thuis.

   • ‘Sommige scholen draaien op 60 procent van hun personeel’

Nadat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zich maandag had uitgesproken voor een versoepeling, lijkt niemand te twijfelen dat de ­regels tijdelijk gelost zullen worden. De minister pleit voor het ­opschorten van de noodremprocedure, waarbij een klas sluit wanneer vier leerlingen positief hebben getest. Verder zullen wellicht alleen kinderen die besmet zijn en kinderen die symptomen hebben, thuis moeten blijven.

‘We vrezen dat de besmettingen welig zullen tieren’ Nancy Libert  ACOD Onderwijs

De Vlaamse onderwijsverstrekkers, de CLB’s en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) waren al langer vragende partij om te versoepelen. Dat bevestigden ze nogmaals tijdens een onderwijsoverleg dinsdag.

Vakbond ACOD vindt het te vroeg voor versoepelingen. ‘Blijkbaar is het doel niet meer belangrijk’, zegt algemeen secretaris ­Nancy ­Libert. ‘We vrezen dat de ­besmettingen welig zullen tieren.’

De onderwijspartners beslisten wel unaniem over andere versoepelingen. Zo worden meerdaagse uitstappen vanaf 29 januari ­opnieuw mogelijk. Ook fysieke schoolbezoeken voor ouders die hun kind willen inschrijven, zijn vanaf nu opnieuw mogelijk. ­Ouders moeten wel reserveren, en de rondleidingen mogen alleen in ­beperkte groep en buiten de schooluren plaatsvinden.

Extra last

De vraag op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid lijkt dus niet of er versoepeld zal worden, wel of de versoepeling maatschappelijk gecompenseerd moet worden. Minister Vandenbroucke liet dinsdag weten dat ‘als we de scholen willen openhouden, we dubbel voorzichtig moeten zijn in andere activiteiten’, zoals buitenschoolse activiteiten. Ook andere maatregelen, zoals het langer verplicht telewerken, zullen volgens hem besproken worden.

Een andere suggestie die in de media opdook, is om ‘zelftests op een meer structurele basis in te zetten’ in het onderwijs. Het kabinet-Weyts is geen fan om leerlingen op regelmatige basis gratis zelftests aan te bieden. ‘Organisatorisch komt er dan extra last op de schouders van de scholen. Dat willen we absoluut vermijden’, zegt de woordvoerder van Weyts. ‘We zien ook niet in waarom het onderwijs strenger behandeld zou moeten worden dan alle andere sectoren. Gratis bestaat ook niet.’

De podcasts van De Standaard