Vandenbroucke over mogelijke versoepelingen in onderwijs: ‘Hele samenleving moet dan voorzichtiger zijn’
Een middelbare school bereidt zich voor op heropening  Foto:  BELGAIMAGE

Het onderwijsveld vraagt samen met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om asymptomatische kinderen naar school te laten gaan. Voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke moet die versoepeling wel ergens gecompenseerd worden. Woensdag wordt de knoop politiek doorgehakt.

Het onderwijsveld wil dat alleen kinderen die symptomen hebben thuis moeten blijven. Dat laat het weten na een vergadering vanmorgen tussen de minister, de onderwijspartners en de experts. ‘De regel dat een klas automatisch sluit bij 4 besmettingen komt dan te vervallen’, legt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) uit.

Naast het gemeenschappelijke standpunt omtrent quarantaine, werd ook beslist dat meerdaagse schooluitstappen opnieuw mogelijk worden vanaf 29 januari. ‘Het zou absurd zijn dat je wel op bivak mag met de chiro, maar niet op reis met school’, zegt Weyts. ‘Bovendien zijn schoolreizen voor sommige leerlingen de enige reizen die ze maken.’ Daarnaast werd ook een ontwerp van een coronabarometer voor het onderwijs besproken.

Niet werkbaar

CLB’s en scholen klaagden al langer over de quarantainemaatregelen. Volgens hen waren die niet werkbaar. Vanmorgen toonde een Kortrijkse scholengroep zijn ongenoegen over de quarantaine nog in een open brief. ‘We kijken hoopvol uit naar een wijziging van de maatregelen. In afwachting van deze wijziging hebben wij alvast beslist het advies van CLB om klassen te sluiten vanaf vier besmettingen niet meer standaard te volgen.’

Het besluit van vandaag leunt ook aan bij het eerdere pleidooi van minister Weyts, die kinderen die niet ziek zijn liever naar school zou laten gaan. ‘We weten dat de huidige omikronvariant minder ernstige gevolgen heeft’, zei hij op Radio 1. Zondag had CD&V-partijvoorzitter Joachim Coens in zijn nieuwjaarstoespraak ook al voor lossere quarantaineregels in het onderwijs gepleit.

Het Katholiek Onderwijs is tevreden met het nieuwe voorstel omtrent quarantaines, al waarschuwt topman Lieven Boeve er wel voor dat het aantal gesloten klassen en scholen in eerste instantie nog zal toenemen.

‘Het beperken van de quarantaines zal ertoe leiden dat heel wat leerlingen naar school kunnen in plaats van gezond thuis te zitten’, zegt ook Koen Pelleriaux, topman van het GO!.

Samenleving

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei maandagavond dat hij zal bepleiten om kinderen die thuis een hoogrisicocontact hadden maar negatief testen op het coronavirus, tijdelijk toch naar school te laten gaan. Voor de andere activiteiten blijft de quarantaine dan wel verplicht.

Wat hem betreft moet de hele samenleving dan voorzichtiger zijn. ‘Als we de scholen willen openhouden, dan moeten we dubbel voorzichtig zijn in andere activiteiten, zoals buitenschoolse activiteiten’, zei Vandenbroucke dinsdag in de Kamercommissie. ‘Maar ook de hele samenleving zal dan voorzichtiger moeten zijn. Dan zullen we bijvoorbeeld telewerk nog een hele tijd in stand moeten houden. Als samenleving moeten we er iets voor over hebben om de scholen open te houden.’

Woensdag gaat de Interministeriële Conferentie (IMC) tussen de verschillende ministers van volksgezondheid met de quarantaineregels aan de slag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig