camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

geschiedenis

Amsterdamse straatnamen krijgen context

In een aantal ­Amsterdamse straten staat sinds vorige week een QR-code. Wie die scant, krijgt een korte podcast te horen over de persoon naar wie de straat is vernoemd.

dinsdag 25 januari 2022 om 3.25 uur

Abel Janszoon Tasman. rr

De ‘helden’ naar wie de straten in de Amsterdamse Zeeheldenbuurt zijn vernoemd, hebben vaak een duistere kant. Ook andere straatnamen in Amsterdam-West die verwijzen naar historische figuren zijn de afgelopen jaren onder vuur gekomen. Het gemeentebestuur wil die controverse niet onder de mat vegen. In samenwerking met studenten van de Universiteit Amsterdam zijn een reeks audiofragmenten opgenomen die de voorbijganger achtergrondinformatie geven over figuren als Michiel de Ruyter of Witte de With. De informatie is ook te vinden op de website Westcast.nl.

Zo is de Tasmanstraat genoemd naar Abel Janszoon Tasman ­(ca. 1603-1659), die Tasmanië en Nieuw-Zeeland ontdekte. In de podcast wordt onder meer verduidelijkt dat een onbekend aantal mensen van de plaatselijke Maori-bevolking omkwam bij een confrontatie. We komen ook te weten dat de Maori’s af willen van de met kolonialisme in verband gebrachte naam Nieuw-Zeeland en dat er een petitie is opgestart om de naam te veranderen. (dod)

De podcasts van De Standaard