Egan Bernal wacht zware revalidatie na botsing, kans klein dat hij dit seizoen nog in actie komt
Egan Bernal.  Foto:  REUTERS

De Colombiaanse renner Egan Bernal (25) heeft een waslijst blessures overgehouden aan zijn ongeval tijdens een trainingstocht in Colombia. Bernal ging al twee keer onder het mes en verblijft op intensive care in een ziekenhuis in Bogota.

De lijst van blessures is lang: een gebroken ruggenwervel, een gebroken dijbeen, een gebroken knieschijf, een borsttrauma, een geperforeerde long en meerdere gebroken ribben. Daarnaast heeft Bernal - winnaar van de Tour 2019 en de Giro 2021 - nog minder ernstige verwondingen, die nu onder de loep genomen worden. Tijdens de operaties werd het rechterdijbeen van Bernal medisch vastgezet en de wervelbreuk gestabiliseerd.

‘De neurologische ingreep is succesvol verlopen’, meldde de universiteitskliniek van Sabana, een buitenwijk van hoofdstad Bogota. ‘We verwachten een positieve evolutie in de komende 72 uur op de intensive care.’ Volgens de artsen is ‘na de ingreep op zes ruggenwervels de functionaliteit van de betrokken segmenten behouden. Er is in dit deel geen stoornis in de mobiliteit of in het zenuwstelsel.’

Geparkeerde bus

Bernal botste maandag in Gachancipa achter op een geparkeerde bus. In zijn geboorteland werkte Bernal met zijn ploegmaats Richard Carapaz, Dani Martínez, Jonathan Narvaez, Brandon Rivera, Andrey Amador, Omar Fraile en Carlos Rodríguez een stage af met het oog op het komende seizoen. Hij verlengde eerder deze maand zijn contract bij de Britse ploeg tot eind 2026. Bernal zou het seizoen beginnen in de Ronde van de Provence op 10 februari. De Tour de France was zijn hoofddoel. Voorlopig wordt zijn herstelperiode ingeschat op vier tot zes maanden, maar gezien zijn verwondingen lijkt de kans klein dat hij dit seizoen nog in actie kan komen.

Het ongeluk doet denken aan de zware val van Chris Froome in juni 2019 in het Critérium du Dauphiné. De Brit werd toen tijdens de verkenning van het tijdritparcours door een windvlaag tegen een muur geblazen en liep daarbij onder meer een gecompliceerde breuk in het dijbeen op. De viervoudige Tourwinnaar heeft daarna nooit meer zijn niveau van weleer teruggevonden.

Froome plaatste op Twitter een fotocollage van hem en zijn voormalige ploeggenoot Bernal. Mijn gedachten zijn bij Egan en zijn familie’, schreef hij erbij. Bernal kreeg nog tal van andere steunbetuigingen uit de wielerwereld. ‘Ik wens je een snelle genezing, vriend. Je bent een kampioen en dat zul je nogmaals bewijzen’, twitterde Tourwinnaar Alberto Contador. ‘Egan, ik verheug me erop weer met jou te mogen koersen’, sprak oud-wereldkampioen Peter Sagan zijn collega moed in. ‘Je zal deze race winnen’, klinkt het bij Bernals landgenoot Rigoberto Uran. ‘Ik wens een dappere kampioen een spoedig herstel toe, we wachten op je in de races’, postte Alejandro Valverde. ‘Egan, ik wens je alle kracht en motivatie voor een spoedig herstel, je komt sterker terug kampioen’, sloot Remco Evenepoel zich daar bij aan.

Naast de Tourorganisatie, de Giro en de Internationale Wielrenunie UCI, meldde ook de Colombiaanse president Iván Duque zich. ‘Wij wensen hem een spoedig herstel na zijn ongeluk. We hebben er alle vertrouwen in dat zijn gezondheid zich naar wens zal ontwikkelen en dat hij zal kunnen blijven winnen voor Colombia. Hup Egan’, tweette de president.

Egan Bernal wacht zware revalidatie na botsing, kans klein dat hij dit seizoen nog in actie komt
Het ziekenhuis waar Bernal is gehospitaliseerd.  Foto:  AFP