Schutter in Heidelberg was achttienjarige, één slachtoffer overleden aan verwondingen
  Foto:  AP

In een aula van de universiteit van het Duitse Heidelberg, in de deelstaat Baden-Württemberg, heeft een achttienjarige man maandag schoten gelost. Een slachtoffer is aan haar verwondingen overleden, nog eens drie mensen raakten gewond. De schutter benam zich kort nadien van zijn eigen leven.

Maandag werd de Universiteit van Heidelberg opgeschrikt door een schietpartij. Een schutter had het vuur geopend in een aula. De veronderstelde Duitse dader beschikte over twee lange geweren die hij in het buitenland heeft gekocht. Het gaat om een achttienjarige man die een tijdlang in het naburige Mannheim woonde en student was aan de universiteit, zo maakte de politie maandagavond bekend op een persconferentie.

Het schietincident vond rond de middag plaats aan de wetenschappelijke faculteiten in de buurt van Neuenheimer Feld. De dader liep een aula binnen, waar een dertigtal studenten een hoorcollege chemie volgden, en opende vrijwel meteen het vuur. Hij verwondde vier mensen en liep snel weer naar buiten. Daar beroofde hij zichzelf van het leven.

Een van de gewonde slachtoffers, een jonge vrouw, bezweek enkele uren later aan haar verwondingen.

Motief niet politiek/religieus

De politie wil nog niet speculeren over het motief van de dader, al vermoedt men niet dat er politieke of religieuze overwegingen mee gemoeid zijn. Procureur Andreas Herrgen zei geen weet te hebben van eerdere veroordelingen. Politiecommissaris Siegfried Kollmar meldde dat de entourage van de man doorgelicht zal worden om meer duidelijkheid te krijgen over het motief.

In Duitstalige media valt te lezen dat de schutter voor zijn daad een Whatsappberichtje had gestuurd, waarin te lezen stond ‘dat er mensen gestraft moesten worden’. In het bericht schreef de dader verder nog dat hij graag op zee begraven wil worden. Het is ook niet duidelijk waarom hij gestopt was met schieten. De man had 100 patronen bij zich. Mogelijk viseerde hij een bepaalde persoon.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig