Voormalige paus Benedictus XVI gaf valse verklaring tijdens onderzoek naar misbruik
Paus emeritus Benedictus XVI in 2015.  Foto:  AP

Paus emeritus Benedictus XVI heeft toegegeven een valse verklaring te hebben afgelegd tijdens een onderzoek naar seksueel misbruik in de Duitse Katholieke Kerk.

Dat heeft zijn privésecretaris Georg Gänswein maandag bekendgemaakt in een persbericht, dat door het portaal Vatican News werd gepubliceerd.

In tegenstelling tot wat hij eerder had beweerd, nam de voormalige paus – toen aartsbisschop van München en nog gewoon bekend onder de naam Joseph Ratzinger – in 1980 wel deel aan een vergadering over een priester die meermaals genoemd werd vanwege het seksueel misbruiken van kinderen.

De priester in kwestie werd later ingezet als aalmoezenier in Beieren. Zijn zaak is een van de belangrijkste in het misbruikrapport dat een Duits advocatenkantoor namens het aartsbisdom München en Freising heeft ingediend. Daarin wordt Benedictus beschuldigd van nalatigheid bij in totaal vier gevallen.

‘Niet met opzet’

De 94-jarige wil bij de rechtzetting van zijn verklaring ‘benadrukken dat dit niet met opzet is gebeurd, maar het resultaat was van een redactionele bewerking van zijn verklaring’, luidt het in het persbericht. ‘Hij heeft heel veel spijt van deze beslissing en vraagt om verontschuldiging.’

Gänswein verduidelijkte ook dat in de vergadering in januari 1980 ‘geen besluit werd genomen over de overplaatsing van de priester, alleen over het verzoek om hem tijdens zijn therapeutische behandeling in München onderdak te geven’.

Benedictus bestudeert het rapport momenteel intensief. Hij zegt nauw betrokken te zijn bij zijn voormalige bisdom en hoopt de zaken op te helderen. Volgens het rapport zijn tussen 1945 en 2019 minstens 497 kinderen en jongeren seksueel misbruikt door priesters, diakens of andere medewerkers in het bisdom. Het rapport spreekt van 235 vermoedelijke daders, onder wie 173 priesters en 9 diakens. Het echte aantal ligt vermoedelijk nog veel hoger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig