Kritiek op Australian Open na verwijderen Peng Shuai-spandoeken
Peng Shuai.  Foto:  AP

T-shirts en spandoeken met steunbetuigingen voor Peng Shuai werden in beslag genomen op de Australian Open, en dat komt de organisatie op kritiek te staan. De Chinese tennisster was eind vorig jaar enkele weken spoorloos, nadat ze de voormalige vicepremier van China had beschuldigd van seksueel misbruik.

Voormalige tennisster Martina Navratilova heeft stevige kritiek geuit op de organisatie van de Australian Open voor het verbieden van steunbetuigingen aan Peng Shuai. ‘Dit is gewoon zielig’, zei de achttienvoudige grandslamwinnares. ‘De Australische tennisbond capituleert hiermee op hun eigen grand slam, voor de Chinese dictatuur, dat vind ik echt heel zwak.’

Afgelopen zaterdag verschenen op Tiktok videobeelden waarop te zien was hoe bezoekers van de Australian Open T-shirts en spandoeken moesten weghalen met daarop de tekst ‘Where is Peng Shuai?’. Van de Chinese tennisster werd in november een tijdje niets vernomen nadat ze online de voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli had beschuldigd van seksueel misbruik. Het leidde tot toenemende zorgen in de tenniswereld over het welzijn van de 36-jarige tennisster.

Na bijna drie weken stilte kwam Peng met een verklaring naar buiten, waarin ze zei dat ze nooit iemand van seksueel misbruik had beschuldigd en dat het slechts om een misverstand ging. De echtheid van haar verklaring wordt in twijfel getrokken.

Volgens de organisatie van de Australian Open moesten bezoekers die uittrekken omdat ‘commerciële en politieke uitingen’ niet zijn toegestaan op Melbourne Park. Navratilova vindt dat onzin. ‘Dit is geen politiek statement, maar een statement voor mensenrechten.’

De Franse tennisser Nicolas Mahut zegt dat de Australian Open, die China als grote sponsor heeft, de steunbetuigingen uit commerciële overwegingen liet verwijderen. ‘Wat nou als ze geen Chinese sponsoren hadden gehad’, reageerde hij.