Franse modeontwerper Thierry Mugler (73) overleden
Thierry Mugler in 2019.  Foto:  AFP

De Franse modeontwerper Thierry Mugler is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent Jean-Baptiste Rougeot laten weten aan het Franse persagentschap AFP.

‘Met grote droefheid moeten we het overlijden melden van de heer Manfred Thierry Mugler (...). Moge zijn ziel in vrede rusten’, luidt het in een verklaring op zijn Instagrampagina.

Volgens Rougeot kwam de dood van Thierry Mugler onverwacht, maar de agent benadrukt dat het een natuurlijk overlijden is. De grote couturier had nog plannen en zou begin deze week nieuwe samenwerkingen aankondigen, zei hij.

Thierry Mugler werd in december 1948 in Straatsburg geboren. Hij begon zijn werkende leven als professioneel balletdanser bij het Opéra national du Rhin, een gezelschap dat vooral optreedt in de Elzas. Op 20-jarige leeftijd verhuisde hij naar Parijs, waar hij in 1973 zijn eigen label Café de Paris oprichtte. Een jaar later stampte hij het modehuis Thierry Mugler uit de grond.

Zijn gestructureerde en geraffineerde silhouetten werden al snel een gevestigde waarde. Hij lanceerde ook een eigen parfumlijn Angel, die bij het grote publiek erg geliefd was. Zijn invloed was vooral groot op de mode van de jaren 80.

Franse modeontwerper Thierry Mugler (73) overleden
Cindy Crawford in een creatie van Mugler tijdens de modeweek van Parijs in 1990. Foto:  Gamma-Rapho via Getty Images

Cirque du Soleil

In 2002 vertrok Mugler bij zijn eigen modehuis, dat hij ondertussen al had verkocht. ‘Mode is prachtig, het is 3D-kunst op een mens’, zei hij bij zijn afscheid. Later regisseerde hij shows van en ontwierp hij kostuums voorCirque du Soleil en werd hij artistiek directeur bij een wereldtournee van Beyoncé.

Franse modeontwerper Thierry Mugler (73) overleden
Voor Kim Kardashian ontwierp Mugler deze opvallende jurk, die ze droeg op het benefietevenement Met Gala in 2019.  Foto:  BELGAIMAGE

Wereldsterren als David Bowie, Diana Ross, Kim Kardashian en Beyoncé lieten zich graag in creaties van Mugler zien. Beyoncé plaatste zondag een foto van de modeontwerper op haar website met de boodschap ‘rust in vrede’. Ross plaatste een foto van zichzelf en Mugler op Twitter waar ze bij schreef: ‘Ik zal je missen Thierry Mugler, het was een prachtige tijd in ons leven.’

In 2019 stond de modeontwerper voor het laatst wereldwijd in de belangstelling toen in het Canadese Montreal een overzichtstentoonstelling van zijn werk werd geopend, getiteld Thierry Mugler: Couturissime. De expo was daarna ook in onder meer Parijs en Rotterdam te zien.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig