De coronabetoging in Brussel is uitgedraaid op rellen. Een groep relschoppers in de staart van de betoging zocht de confrontatie op met de politie. Het Jubelpark werd ontruimd, waarna het geweld zich verspreidde naar omliggende straten. De schade aan gebouwen is groot.

Rond 19 uur ’s avonds lijkt het ergste achter de rug. De coronabetoging in Brussel was uitgedraaid op rellen. Aan metrostation werden politieagenten bekogeld door een groep relschoppers. Op beelden is te zien hoe de politie zich terugtrok in metrostation Merode en daarbij bekogeld werden met hekken en vuilnis. Aan datzelfde metrostation werd brandgesticht.

In totaal werden 3 politiemensen en 12 betogers overgebracht naar het ziekenhuis, meldt de politie in een persbericht. Niemand verkeert in levensgevaar. Een zestigtal personen werden administratief aangehouden en een tiental gerechtelijk, omdat ze weerspannig waren, de openbare weg beschadigden, of omdat ze in het bezit waren of gegooid hebben met projectielen. Soms ging het daarbij om brandbaar materiaal, aldus de politie. Een gerechtelijke taskforce zal onderzoek voeren naar de relschoppers die doelbewust de confrontatie opzochten, meldt de politie nog.

Nadat het Jubelpark werd ontruimd, bleef een kern van honderden betogers zich verzetten tegen de politie op de Tervurenlaan, achter het park. Daar staken ze vuilnisbakken, bouwmaterialen en losstaande houtpaletten in brand. Elk politievoertuig dat te dicht bij de menigte kwam, werd bekogeld. Ook hier bleef de politie gebruikmaken van waterkanon en traangas.

Uit de hand gelopen coronabetoging: relschoppers gooien hekken op politie, 70-tal mensen opgepakt
Houtpaletten en losstaand bouwmateriaal werd in brand gestoken.  Foto:  Kristof Vadino

Intussen blijkt ook enorme schade aan gebouwen - onder meer in de Europese wijk - en aan het straatmeubilair. Minister Verlinden veroordeelde de rellen op Twitter: ‘Ongehoord’. Premier De Croo schreef op Facebook dat ‘onze samenleving blind geweld nooit zal aanvaarden.’

Geweld tegen journalisten

De Franstalige Brusselse nieuwszender BX1 kondigt aan dat het een klacht zal indienen, nadat hun cameraploeg is aangevallen op de betoging. ‘Terwijl een van onze journalisten en de cameraman aan het filmen waren hoe mensen kasseien verwijderden, kwamen verschillende personen met geweld tussenbeide’, klinkt het. De oproerkraaiers probeerden hen ervan te beletten om beelden te maken. Ze beledigden de journalisten en probeerden de camera af te pakken.

Speeches afgebroken

De rellen braken uit omstreeks 14.15 uur in e staart van de mars, ter hoogte van de kleine Wetstraat. Gemaskerde personen gooiden met hekken, stoelen en andere voorwerpen. De politie zette traangas en waterkanon in. Dat bevestigde politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

In het Jubelpark waren toen speeches gepland van internationale sprekers, maar rond 15.15 uur begon de politie met de ontruiming van het park. De organisatie riep op kalm te vertrekken, maar vele deelnemers bleven of trokken weer naar het Schumanplein. Organisator Tom Meert distantieerde zich op het podium in het Jubelpark van de relschoppers, de ‘enkele honderden’ die vechten. ‘Zij zijn de oude wereld, wij de nieuwe’.

Uit de hand gelopen coronabetoging: relschoppers gooien hekken op politie, 70-tal mensen opgepakt
Foto:  Ruud Goossens

De politie zette opnieuw het waterkanon in om de manifestanten uit het park te jagen. Het bleek het begin van een nieuw kat- en muisspel, waarbij betogers wegliepen en weer terugkwamen. De politie zette de zijkant van het Jubelpark af. Onze reporter stelde vast dat relschoppers kasseien begonnen te gooien naar de politie. Die antwoordde met traangas.

De manifestatie tegen de coronamaatregelen is om 11 uur gestart aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk ging het richting Jubelpark. De hele betoging had een internationaal karakter, met deelnemers uit Oostenrijk, Polen, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Roemenië.

Uit de hand gelopen coronabetoging: relschoppers gooien hekken op politie, 70-tal mensen opgepakt
Foto:  Kristof Vadino

Uit de hand gelopen coronabetoging: relschoppers gooien hekken op politie, 70-tal mensen opgepakt
Foto:  Kristof Vadino

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig