De politie telde 50.000 deelnemers aan de coronabetoging in Brussel. Zes personen zijn al opgepakt nog voor de start, bij het fouilleren van mensen aan het vertrekpunt van de mars. Meer arrestaties zullen allicht volgen na de gewelddadige confrontatie tussen een aantal gemaskerde deelnemers en de politie.

De Brusselse politie meldt dat er 50.000 mensen mee hebben gestapt in de betoging tegen de coronamaatregelen. Die is nu officieel afgebroken als gevolg van rellen. Gemaskerde personen gooiden stoelen, hekken en andere voorwerpen naar de politie. Die reageerde met traangas en waterkanon.

Aan het Noordstation was de politie bij het begin van de betoging in grote aantallen aanwezig. Ze stonden klaar met helmen en honden. Bij het naar buiten gaan, werden mensen gefouilleerd. Ilse Van de keere, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene: ‘Er zijn een aantal preventieve fouilles geweest waarbij gevaarlijke en/of verboden voorwerpen in beslag werden genomen. Voor de betoging van start ging, werden zes deelnemers administratief aangehouden.’

De manifestatie tegen de coronamaatregelen is om 11 uur gestart aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk ging het richting Jubelpark waar internationale sprekers waren uitgenodigd. Die speeches moesten voortijdig afgebroken worden door de rellen die waren uitgebroken aan de staart van de mars.

Internationaal deelnemersveld

De betoging had een internationaal karakter. Onze reporter zag onder meer Oostenrijkers, Polen, Nederlanders, Duitsers, Fransen en Roemenen. Op de borden die de betogers meedroegen, werd opvallend vaak verwezen naar de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in de jaren 30, zoals ‘Remember 1930’s Germany? You are living it!

50.000 deelnemers aan coronabetoging in Brussel
Foto:  EPA-EFE

Viroloog Marc Van Ranst, federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo waren dan weer kop van Jut op de borden die landgenoten met zich meedroegen.

Veel mensen hadden ook hun kinderen meegebracht. Onze reporter kon vaststellen dat er veel politievoertuigen langs het parcours stonden, onder meer in de Hertogstraat, bij de werkwoning van premier De Croo.

50.000 deelnemers aan coronabetoging in Brussel
Veel politievoertuigen staan klaar langs het parcours.   Foto:  rgo

Organisatie

De demonstratie werd georganiseerd door Europeans Unitedsamen met enkele (landelijke) afdelingen van World Wide Demonstrationen meer dan 600 lokale verenigingen uit heel Europa. De organisatoren verwachtten tienduizenden tot zelfs honderdduizend deelnemers.

Ze komen op straat voor vrijheid, democratie, mensenrechten en respect voor de grondwet. Linken met extreemrechts en antivaxers worden geschuwd. ‘Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen. We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen’, zegt Meert, voorzitter van Europeans United.

50.000 deelnemers aan coronabetoging in Brussel
Foto:  Belga

50.000 deelnemers aan coronabetoging in Brussel
Foto:  Belga

Moet het Covid Safe Ticket op de schop? En wat denkt u van de verplichte prik? Neem deel aan de motivatiebarometer van het team van professor Maarten Vansteenkiste (UGent, lid adviesraad Gems) via deze website.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig