IS bevrijdt leden uit gevangenis in Syrië: al meer dan 120 doden
Koerdische troepen proberen de aanval van IS-militanten af te slaan.  Foto:  AFP

De aanval van terreurgroep Islamitische Staat (IS) op een gevangenis in het noordoosten van Syrië, in een gebied dat door Syrische Koerden wordt gecontroleerd, heeft al aan meer dan 120 mensen het leven gekost. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een ngo die de oorlog in Syrië vanuit Groot-Brittannië opvolgt, zondag.

IS had in de nacht van donderdag op vrijdag een aanval gelanceerd op een gevangenis in de stad al-Hasakah. De jihadisten wilden opgesloten IS-leden bevrijden uit de gevangenis, die zich bevindt in een gebied dat door de Syrische Koerden wordt gecontroleerd.

‘Minstens 28 leden van de Koerdische veiligheidsdiensten, vijf burgers en 56 IS-strijders zijn gedood’ bij de gevechten die op de aanval volgden, zo meldt het SOHR. Een tiental gevangenen is kunnen ontsnappen. 

Volgens het Observatorium zitten in de gevangenis zowat 3.500 vermoedelijke IS-leden. Daarbij bevinden zich ook enkele vooraanstaande leden van de terreurgroep.

Een woordvoerder van Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een alliantie van Koerdische en Arabische strijders, bevestigt dat er zaterdag nog altijd gevechten plaatsvinden aan de noordkant van de gevangenis. Er doet zich een ‘uitzonderlijke situatie in en rond’ de inrichting voor, zegt Farhad Shami.

IS heeft de aanval op de gevangenis vrijdag opgeëist via zijn propagandakanaal Amaq.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in