Egbert Lachaert: ‘Coronacrisis is voor onze generatie onze oorlog’
Egbert Lachaert (centraal) en Alexander De Croo.  Foto:  BELGA

Voorzitter Egbert Lachaert heeft zaterdag op de digitale nieuwjaarsreceptie van Open VLD vernieuwingsoperatie ‘Liberaal Vuur’ gelanceerd. Hij stelde ook twee nieuwe ondervoorzitters voor, Senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose en Kamerlid Jasper Pillen. Met premier Alexander De Croo, die zijn ondervoorzitterschap afstaat, werd teruggeblikt op het voorbije jaar.

‘We hebben meer dan ooit nood aan een sterke liberale partij. Een partij die met radicaal liberale antwoorden komt op de uitdagingen waar de burgers vandaag mee kampen’, stelde Open VLD-voorzitter Lachaert. 

Daarom komen er in 2022 vier congresdagen, ‘met mensen van binnen én buiten onze partij en met steun van experts’. Op elk van die dagen, twee in het voorjaar en twee in het najaar, worden politieke prioriteiten geformuleerd die meegenomen worden naar het grote liberale congres in het voorjaar, ‘het orgelpunt van de hele operatie’. Daar moet een nieuwe verklaring voor de partij voor de komende tien jaar worden aangenomen, verklaarde de Open VLD-voorzitter.

De eerste van de vier congresdagen op 23 april ‘Sterkere democratie, efficiënter land’ draait onder meer over politieke vernieuwing en staatsvermindering en -hervorming. Op 21 mei ‘Vooruitgaan in een moderne economie’ wordt gewerkt rond thema’s zoals belonende fiscaliteit, ondernemerschap, sociale mobiliteit en duurzaam wonen. De derde congresdag ‘Vrijheid vandaag en morgen’ vindt op 17 september plaats en handelt over een nieuwe definitie van vrijheid anno 2022, (bio-)ethische vraagstukken, privacy in digitale wereld?  Afsluiter is op 22 oktober onder het motto ‘Iedereen thuis in onze samenleving’ met onder meer de thema’s samenleven, migratie en identiteit.

‘Dit zijn liberale kernthema’s waarover we opnieuw stelling moeten innemen. Liberalen hebben altijd vooropgelopen met radicale, nieuwe ideeën die onze samenleving hebben vormgegeven. Dat gaan we nu opnieuw doen. Iedereen die daaraan wil meedenken en werken is welkom’, besloot Lachaert.

De Croo: ‘Persoonlijke vrijheid mag gezondheid niet belemmeren’

Tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie blikten premier Alexander De Croo en voorzitter Egbert Lachaert ook terug op het afgelopen jaar. Voor Lachaert is ‘de coronacrisis voor onze generatie onze oorlog. Ikzelf noch mijn ouders hebben een oorlog meegemaakt. In deze crisis hebben we een gids nodig, die ons hier met vertrouwen kan doorheen loodsen’. Voor de premier is de les voor iedereen dat de persoonlijke vrijheid de gezondheid van mensen rondom ons niet mag belemmeren. ‘Dat is solidariteit’, aldus De Croo.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig