Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh overleden
Thich Nhat Hanh   Foto:  AP

De Vietnamese zenmeester, dichter en vredesactivist Thich Nhat Hanh is overleden. Hij is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 95-jarige leeftijd thuis vredig ingeslapen. Dat schrijft zijn eigen organisatie Plum Village op Twitter.

Het overlijden van de wereldberoemde auteur, die in 1967 door Martin Luther King werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, werd aangekondigd door het door hem opgerichte meditatiecentrum Plum Village.

Thich werd vooral bekend door zijn geweldloze acties tijdens de Vietnamoorlog. In 1966 werd hij verbannen uit zijn vaderland als gevolg van zijn vredesinspanningen tijdens de oorlog. Thich Nhat Hanh werd door de autoriteiten namelijk beschouwd als een klassenvijand omdat hij weigerde partij te kiezen. De monnik leefde lange tijd in ballingschap in Frankrijk, waar hij in 1982 het beroemde Plum Village, een boeddhistisch meditatiecentrum, stichtte in het departement Dordogne. Nadat hij in 2014 een beroerte had gehad, keerde hij eind 2018 terug naar Vietnam. 

De talrijke boeken van Thich Nhat Hanh, waarin hij pleitte voor naastenliefde en mindfulness, zijn vertaald in een twintigtal talen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig