Coronabarometer start in het rood met deze maatregelen
  Foto:  Fred Debrock

Het Overlegcomité heeft de coronabarometer voorgesteld. Vrijdag 28 januari starten we in code rood. Deze maatregelen zullen vanaf dan gelden.

Horecazaken mogen vanaf 28 januari weer openblijven tot middernacht. Een uur langer dan nu. Maximum zes man per tafel blijft gelden. En ook het CST binnen blijft verplicht, net zoals een mondmasker voor personeel én klanten.

Binnen- en buitenevenementen zijn toegelaten, met uitzondering van ‘dynamische evenementen’ binnen. Dat zijn bijvoorbeeld dansfeesten en nachtclubs.

Evenementen kunnen doorgaan met 200 personen binnen, met mondmaskers. Zalen met een grotere capaciteit kunnen tot zeventig procent de capaciteit van hun zaal gebruiken. Met een goede luchtkwaliteit kan dat tot 100 procent van de capaciteit (beter dan 900 ppm), met mondmaskers.

Bij cultuurvoorstellingen is dus weer meer publiek toegelaten. En ook bij sportwedstrijden is weer publiek toegelaten.

Begrafenissen en huwelijken mogen doorgaan, zoals al het geval was.

Vanaf vrijdag mogen binnenruimtes zoals binnenspeeltuinen, bowlingzalen, dartszalen, trampolinezalen, de deuren weer opendoen.

Vier dagen per week telewerk blijft gelden, net zoals de regels rond winkelen en de mondmaskers. Winkelen mag momenteel maximum met twee personen.

Verenigingsleven, jeugdactiviteiten en niet-professionele sportactiviteiten zijn toegelaten, het gaat om maximum 80 personen binnen en 200 personen buiten. Overnachtingen op kamp zijn toegelaten.

Het CST blijft gelden en krijgt een extra voorwaarde. Om een groen scherm te behouden, moet u binnen de 150 dagen na uw eerste vacinnatiecyclus uw booster gekregen hebben. Die regel gaat vanaf 1 maart in. Wie voor 1 oktober zijn of haar laatste prik heeft gekregen, moet die booster dus voor 1 maart laten zetten. Dat geldt enkel voor volwassenen, omdat er momenteel nog geen boosters zijn voor -18-jarigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig