camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 vaccinatiE

Meer dan derde van kinderen daagt niet op voor prik

Van de vijf- tot elfjarigen die een afspraak hebben voor een prik tegen covid-19, komt bijna 39 procent niet naar het vaccinatiecentrum.

vrijdag 21 januari 2022 om 17.00 uur

‘Als verder blijkt dat de vaccins veilig zijn, zullen misschien ouders overtuigd raken om hun kind in de tweede ronde te vaccineren.’ reuters

Zeventien procent van de kinderen tussen vijf en elf jaar heeft de voorbije weken minstens één prik tegen covid-19 gekregen. Die groep wordt alleen ingeënt met een aangepast vaccin van farmagigant Pfizer. In absolute cijfers gaat het om 87.117 kinderen, op een totaal van ruim een half miljoen.

Bijna alle kinderen zijn al uitgenodigd. Op 516.163 uitnodigingen waren er 25.061 weigeringen: hun ouders hebben via de onlinereservatie of aan het vaccinatiecentrum zelf duidelijk gemaakt dat het kind niet zal worden gevaccineerd. Een herinnering wordt dan ook niet gestuurd. ‘Het gaat dus om 5 procent van de uitnodigingen’, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Dat is bemoedigend.’ Onder de Vlaamse volwassenen is iets meer dan 6,5 procent niet gevaccineerd. In de groep van twaalf tot zeventien jaar is dat bijna 13 procent.

No-shows

Maar uit de cijfers van Zorg en Gezondheid blijkt ook dat veel jonge kinderen niet opdagen op een afspraak. Het gaat om 32.761 ‘no-shows’ op ruim 83.000 geplande prikken, of bijna 39 procent. Het is niet uitgesloten dat dat cijfer nog zal dalen. Sommige (grote) vaccinatiecentra werken met een uitnodigingssysteem waarbij ouders zelf een moment moeten vastleggen. ‘Het is niet duidelijk in welke mate die uitnodigingen nog op de keukentafel liggen en er dus nog een afspraak moet worden gemaakt, of in welke mate ze al in de vuilnisbak zijn beland’, zegt Moonens. ‘Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind niet komt. Momenteel zijn er veel quarantaines en isolaties, bijvoorbeeld. Ongetwijfeld zijn er ouders die nog de kat uit de boom kijken en de eerste afspraak laten passeren. Maar er zal ook een groep zijn die het bewust aan zich laat voorbijgaan. Als de komende weken verder blijkt dat de vaccins veilig zijn, zullen misschien ouders overtuigd raken om hun kind in de tweede ronde te vaccineren.’

‘Het is niet duidelijk in welke mate de onbeantwoorde uitnodigingen nog op de keukentafel liggen of in de vuilnisbak zijn beland’ Joris Moonens Agentschap Zorg en Gezondheid

De vaccinatie van (jonge) kinderen, en de daaraan gekoppelde campagne, verschilt grondig van die van volwassenen. Jongeren worden zeer zelden zwaar ziek door covid-19. Het effect dat een vaccin heeft, is dus kleiner dan bij volwassenen. ‘Al vermijd je beter het kleine risico op ernstige ziekte’, vindt Zorg en Gezondheid. Als reden voor de vaccinatie van kinderen wordt vaak gewezen op het bredere effect van minder viruscirculatie, minder quarantaines en klassluitingen, en de bescherming van anderen.

Koploper

Met de ‘boostercampagne’ van die brede bevolking gaat het intussen erg goed. Vlaanderen blijkt bovenaan in het Europese klassement te staan met 61,44 procent van de bevolking die zijn of haar (doorgaans) derde prik heeft gehad. Malta en IJsland komen vlak daarna. België als geheel staat met 54 procent op de zesde plaats. De hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen is behaald doordat de vaccinatiecentra zijn blijven doorwerken. ‘Ik wil de vele vrijwilligers van harte bedanken voor hun ongelooflijke engagement’, zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gisteren. Ook minister-president Jan Jambon (N-VA) dankt ‘iedereen die zich dag na dag inzet’.

Volgende week staan in Vlaanderen 247.613 prikken op het programma, waarvan meer dan 187.000 boosters.

De podcasts van De Standaard