Facon: ‘Overlegcomité kan altijd strengere maatregelen nemen’
  Foto:  BELGA

De coronabarometer gaat vanaf 28 januari in en start in het rood. Dat heeft het Overlegcomité vrijdagavond aangekondigd. De horeca mag een uurtje langer openblijven, tot middernacht. De cultuursector mag binnen alleen zittende evenementen organiseren. ‘De coronabarometer is een beslissingsinstrument’, zegt premier De Croo. Het biedt een kader waarbinnen het Overlegcomité maatregelen kan treffen.

‘Omikron maakt zijn belofte waar’, begint premier De Croo de persconferentie van het Overlegcomité. ‘Maar we merken dat de impact op ziekenhuizen voorlopig beperkt blijft.’ Dat maakt meteen de moeilijke spreidstand duidelijk waarmee de regeringen geconfronteerd worden: waakzaamheid is nodig door de enorme hoge viruscirculatie, maar de vraag is welke maatregelen proportioneel zijn.

Om richting te geven aan de maatregelen had het Overlegcomité een coronabarometer besteld bij het coronacommissariaat onder leiding van Pedro Facon. ‘Dat is een beslissingsinstrument’, verduidelijkt premier De Croo. Het Overlegcomité bepaalt uiteindelijk in welke code (geel, oranje, rood) we ons bevinden en welke maatregelen daar tegenover staan. ‘We nemen behalve wetenschappelijke analyse en cijfers ook maatschappelijke factoren in acht, zoals motivatie bij de bevolking en mentale gezondheid.’ De Croo looft het werk van Facon en noemt de overeengekomen coronabarometer ‘een titanenwerk’.

‘Moeilijke bevallingen leiden tot de mooiste kindjes’, grapte Facon toen hij het woord overnam. De coronabarometer die hij voorstelt bestaat uit drie codes: geel (onder controle), oranje (toenemende druk), en rood (risico op overbelasting). Vanaf volgende vrijdag starten we in code rood.

Maatregelen onder code rood

Code rood wil zeggen dat publieksevenementen binnen en buiten toegelaten zijn, mits een aantal voorwaarden. Binnen zijn zogenaamde dynamische evenementen, die dus rechtopstaand plaatsvinden, verboden. Geen dansfeesten dus. Zittend zijn tot 200 personen welkom, maar grotere zalen mogen tot 70 procent van de bezetting invullen. Een goede luchtkwaliteit kan een bonus betekenen: wie een luchtkwaliteit van 900 ppm CO2 kan garanderen, mag opendoen met 100 procent van de zaalcapaciteit. Het mondmasker is in al deze gevallen verplicht.

Voor telewerken en winkelen verandert er niets. Heel wat binnenactiviteiten mogen vanaf volgende week opnieuw hervatten. Denk bijvoorbeeld aan bowling, snooker of binnenspeeltuinen. Het verenigingsleven mag ook doorgaan. Binnen mogen max. 80 personen verzamelen en buiten 200. Overnachtingen op kamp zijn toegelaten.

Begrafenissen en huwelijken blijven toegelaten. ‘Wat vandaag reeds mogelijk is moet morgen ook mogelijk zijn’, zei premier De Croo.

De boosterprik, onderdeel van het CST

Het Covid Safe Ticket (CST) blijft gelden en krijgt voor volwassenen een extra voorwaarde. Om een groen scherm te behouden, moet u ten laatste 150 dagen na uw eerste vacinnatiecyclus uw booster gekregen hebben. Die regel gaat vanaf 1 maart in. Wie voor 1 oktober zijn of haar laatste prik heeft gekregen, moet die booster dus voor 1 maart laten zetten. Het effect van de eerste vaccinaties begint te minderen en met een booster is de burger beter beschermd tegen omikron en delta, klinkt het eensluidend.

‘We zijn hier enkel doordat zoveel mensen zich hebben laten vaccineren’, klinkt het bij de eerste minister. De Croo noemt het CST een belangrijk instrument dat ervoor zorgt dat we het maatschappelijke leven kunnen behouden en zo veilig mogelijk kunnen houden. Tegelijk benadrukt hij dat het CST er niet voor de eeuwigheid is. ‘We zullen het geen dag te lang aanhouden’ en ‘als we na omikron zien dat de situatie in de ziekenhuizen gestabiliseerd is, dan zullen we het tegen het licht houden.’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ging nog een stapje verder: van zodra we van code oranje zakken naar code geel, zal het CST afgevoerd worden. ‘Vanaf dan zitten we niet meer in een pandemie, maar een endemie’, maakt Jambon zich sterk. In de fase van een endemie verdwijnt het virus naar de achtergrond van onze samenleving, zoals nu al het geval is voor de griep. ‘Maar daar zijn we dus nog niet’, zei De Croo eerder.

Onder voorbehoud

Op elk Overlegcomité zal het gebruik van de barometer bekeken worden. ‘Indien nodig kan de barometer uitgeschakeld worden of kan er beslist worden om die opnieuw in te schakelen. Het Overlegcomité kan ook altijd strengere maatregelen nemen dan voorzien zijn in de barometer.’

Premier De Croo gaf in de vragenronde ook mee dat de drempelwaarden niet in steen gebeiteld zijn. ‘De twee belangrijkste parameters zijn de bezetting op de dienst intensieve zorg en de hospitalisaties’, zei hij. ‘Maar het is geen mechanisch systeem. Het is een appreciatie die men doet en ook de evolutie is belangrijk. Vandaag zit de bezetting op intensieve in oranje en de ziekenhuisopnames in rood. Die laatste stijgen ook. Moesten ze dalen, dan hadden we misschien andere appreciatie.’

Jambon haalt slag thuis

Jambon toont zich erg tevreden over de coronabarometer. De Vlaams minister-president, en tevens Vlaams minister van Cultuur, haalde dan ook zijn slag thuis om binnen de barometer rekening te houden met de capaciteit van de zalen en luchtkwaliteit. ‘Een zaal met 200 mensen met een capaciteit van 200 is natuurlijk iets anders dan een zaal met een veel grotere capaciteit.’

Hij beargumenteerde ook waarom de coronabarometer in het rood start en niet in het oranje. Daarover was vlak voor het Overlegcomité commotie ontstaan bij de Franstalige partijen. ‘De twee parameters moeten samen bekeken worden: vandaag is de bezetting op intensieve onder de overeengekomen drempel. Dat zou een argument zijn om af te schakelen naar code oranje. Maar tegelijk zie je dat de ziekenhuisopnames sterk stijgen. Dan is het onverantwoord om een fase lager te schakelen, natuurlijk.’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is blij met de mate van voorspelbaarheid die coronameter biedt. ‘Ik wil beklemtonen dat we stappen kunnen zetten richting een normaal leven. Er worden belangrijke dingen terug mogelijk’, zei hij. Maar die dingen worden enkel mogelijk als we een heel pakket aan maatregelen aanhouden, zei hij. De minister roept ook iedereen op om de boosterprik te laten zetten. ‘Er zijn nog te veel mensen die de booster nog niet hebben laten zetten.’

Brussels president Rudi Vervoort (PS) hoopt dat de nachtclubs vanaf het volgende Overlegcomité opnieuw kunnen openen. ‘Het is een belangrijke sector voor Brussel, niet alleen voor de economie, maar ook voor het mentaal welzijn van jongeren.’ Al voegde hij er meteen aan toe dat een heropening zal afhangen van de bezetting in de ziekenhuizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig