Voor het eerst gemiddeld meer dan 30.000 nieuwe coronabesmettingen per dag
  Foto: Fred Debrock

De druk op de ziekenhuizen blijft stijgen. De aantallen opnames en besmettingen blijven stijgen. Enkel op intensieve zorg dalen de cijfers verder. Dat blijkt vrijdagochtend uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 255 ziekenhuisopnames (+39 procent) geregistreerd waardoor de druk op de ziekenhuizen blijft toenemen. Daar liggen nu in totaal 2.736 covid-patiënten (+34 procent), waarvan 367 intensieve zorg nodig hebben (-10 procent).

Die druk zal naar alle waarschijnlijkheid nog niet snel afnemen. Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie werden op weekbasis immers gemiddeld meer dan 30.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Tussen 11 en 17 januari werden dagelijks gemiddeld 31.780 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met een derde (34 procent) ten opzichte van de vorige zevendaagse periode.

De sterke stijging is toe te schrijven aan 17 januari toen een recordaantal van 61.925 besmettingen werd geregistreerd. Het weekgemiddelde zal ook zaterdag waarschijnlijk nog fors doorstijgen, want ook op 18 januari werden er voorlopig al 59.164 besmettingen genoteerd.

Ook de positiviteitsratio en het reproductiegetal zitten verder in de lift. Die liggen nu respectievelijk op 36,7 procent en 1,27.

Tussen 11 en 17 januari werden voorts gemiddeld 21,6 overlijdens geregistreerd. Ook dat is een stijging met 13 procent.

Tot slot kregen 6,1 miljoen Belgen ondertussen een boostervaccin. Dat komt overeen met 66 procent van de volwassen bevolking.

Voor meer cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig