Biden verwacht dat Poetin Oekraïne zal binnenvallen ‘maar een hoge prijs zal betalen’
  Foto: ap

De Amerikaanse president Joe Biden verwacht dat Rusland soldaten zal sturen naar Oekraïne, maar daarvoor een hevige prijs zal betalen. Hij onthulde ook dat er binnen de Navo geen volledige consensus is over de situatie.

Biden hield woensdag een persconferentie in de Amerikaanse hoofdstad Washington naar aanleiding van zijn eerste jaar als president. Hij is daarbij ingegaan op vragen van journalisten over de huidige spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Volgens de Amerikaanse president is zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin niet zeker van zijn volgende stap. ‘Mijn gok is dat hij [Oekraïne, red.] zal binnenvallen. Hij moet iets doen’, stelde Biden.

Indien het gaat om grootschalige invasie zal dat volgens hem ‘het meest ingrijpende zijn dat in de wereld is gebeurd in termen van oorlog en vrede sinds de Tweede Wereldoorlog’. Hij sluit niet uit dat er in dat geval ook buiten de grenzen van Oekraïne slachtoffers zullen vallen. ‘Het kan uit de hand lopen.’ Biden zei verder dat Rusland bij een invasie militair zou zegevieren, maar tegelijk zware verliezen zou lijden. ‘Dit is militair gezien geen peulenschil voor Rusland.’ Een verwijzing naar de militaire hulp die de VS onlangs hebben verleend. ‘Als dit gebeurt, zal het een hoge prijs betalen.’

Tot hier toe heeft Rusland herhaaldelijk ontkend van plan te zijn binnen te vallen, maar het Kremlin heeft zo’n 100.000 troepen verzameld nabij de Oekraïense grens. Het westen ziet dat als een voorbereiding op een oorlog om te voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de Navo-veiligheidsalliantie.

‘Onenigheid binnen Navo’

Nog volgens Biden wil Rusland westerse leiders testen en dat – als Rusland Oekraïne binnenvalt - alles afhangt van hoe groot die invasie is en of westerse bondgenoten onderling kibbelen of niet. Hij zei dat de Navo-lidstaten verdeeld zijn over hoe te reageren als er slechts een ‘kleine inval’ zou zijn. Een contrast met hoe de Navo tot hiertoe heeft gecommuniceerd over de spanningen.

De president verduidelijkte dat een ‘kleine inval’ voor de VS cyberaanvallen zijn en de aanwezigheid van Russische inlichtingenofficieren in het land. Volgens Washington is dat laatste al het geval. Indien Russische troepen naar Oekraïens grondgebied worden gestuurd, is dat voor de VS een ernstigere situatie.

Kiev kon niet lachen met die woordkeuze. Een Oekraïense vertegenwoordiger liet aan zender CNN weten dat Biden daarmee ‘Poetin groen licht heeft gegeven om Oekraïne binnen te vallen wanneer hij dat wil’. Bidens woordvoerster Jen Psaki haastte zich na de persconferentie om zijn uitspraken enigszins te verduidelijken. Psaki zei dat Russische agressie beantwoord zal worden met ‘een beslissende, wederzijdse en eensgezinde reactie’.

Het Kremlin wil een verbod op Navo-lidmaatschap voor Oekraïne, en geen ­Navo-activiteiten meer in de Oost-Europese lidstaten. Het wil terugkeren naar hoe de Navo-situatie was in 1997. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Rybakov, zei woensdag dat Moskou tevreden zou zijn met een eenzijdige toezegging van de VS om tegen het Navo-lidmaatschap van Oekraïne te stemmen. Volgens Biden heeft Poetin hem ook gevraagd te beloven dat er nooit nucleaire wapens in Oekraïne zouden worden gestationeerd.

De Navo-eis is onbespreekbaar voor de VS, maar Biden merkte wel op dat de kans klein is dat Oekraïne snel zal toe kunnen toetreden tot de Navo. De tweede vraag is wel bespreekbaar. Het westen zou het er over eens kunnen worden dat er geen kerntroepen in Oekraïne worden gestationeerd, aldus Biden. Maar dat hangt af van Ruslands houding, voegde hij er aan toe.