Het online onderzoeksprogramma Boos schetst een grof beeld van grensoverschrijdend gedrag bij de productie van televisieprogramma The voice. Negentien vrouwen getuigden over ongepast gedrag door bandleider Jeroen Rietbergen. Tegen Ali B werden twee klachten ingediend, waarvan één voor verkrachting. Het Openbaar Ministerie vraagt aan slachtoffers om zich bij hen te melden.

In totaal hebben zich bij het programma Boos negentien mensen gemeld die klachten hebben over The voice-bandleider Jeroen Rietbergen. Het gaat vooral om jonge vrouwen, die allemaal het slachtoffer werden van grensoverschrijdend gedrag, seksueel getinte opmerkingen en ongewenste foto’s. Rietbergen stapte zaterdag al op nadat was bekendgeraakt dat er klachten over hem waren. Zijn partner Linda de Mol liet kort daarna weten dat ze de relatie met hem verbroken heeft. Eén vrouw heeft na de heisa over het programma deze week aangifte tegen hem gedaan.

De aandacht zal zich na de bijna anderhalf uur durende uitzending op Youtube allicht verplaatsen naar Ali B. De populaire rapper is de langstzittende coach bij het programma en zou bij verschillende vrouwen hebben aangedrongen tot seks. Een jonge vrouw die anoniem wenst te blijven, deed aangifte van verkrachting.

‘Hij gaf een korte rondleiding door de studio en ging naast me zitten. Hij begon mij opeens te zoenen. Op dat moment voelde ik mij in zo’n positie, dat hij zo machtig was, dat ik dacht: “wat jij wil, dat moet nu gebeuren”. Dus liet ik het over mij heen komen. Toen heeft hij seks met mij gehad’, klinkt het in haar getuigenis.

Een andere vrouw vertelde dat ze orale seks had in de douche met een andere man en dat Ali B binnenkwam en ongewenste handelingen stelde met zijn vingers. Daarna zou hij er bij haar op hebben aangedrongen om hem oraal te bevredigen. Ook deze vrouw deed aangifte.

Ali B ontkent de aantijgingen. ‘Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen’, zegt hij in een mededeling. Hij belooft zijn volledige medewerking aan het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie.

Openbaar Ministerie: ‘Meld je bij ons, niet bij producent’

De ongewenste praktijken waarvan sprake in het programma vonden plaats in de periode tussen 2010 en 2021. Het Openbaar Ministerie van Nederland heeft gereageerd op de uitzending en vraagt aan mogelijke slachtoffers van zedenmisdrijven bij het tv-programma om zich te melden bij de politie en niet bij een onderzoeksbureau dat door de producent is ingeschakeld.

‘Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek’, aldus het OM. Producent ITV had maandag gevraagd aan slachtoffers om zich te melden bij een onafhankelijk onderzoeksbureau, maar het OM oordeelt dus dat dit geen goed idee is.

Borsato in het vizier

Ook Marco Borsato wordt genoemd in de reportage. De zanger was jarenlang coach bij The voice kids en zou daar ongepast contact hebben gehad met minderjarige meisjes. Drie vrouwen vertelden aan Boos-presentator Tim Hofman dat Borsato hen betast had aan de billen. Een veertienjarige kandidate getuigde dat Borsato haar billen aanraakte tijdens een barbecue. Toen ze van hem wegliep, zocht hij haar achteraf opnieuw op. Haar ouders bevestigen dat verhaal. Ook een dertienjarige kandidate kwam met een gelijkaardig verhaal. Tegen Marco Borsato was eerder al aangifte gedaan wegens seksueel misbruik.

Marco Borsato laat namens zijn advocaat weten dat hij niet wenst te reageren.

Schokgolf

Het onderzoek van Boos-presentator Tim Hofman veroorzaakt een schokgolf door de Nederlandse media. Zaterdag kondigde RTL aan dat het per direct de productie van The voice zou stopzetten. De zender was op de hoogte gesteld dat het onlineprogramma Boos een aantal dagen later een uitzending zou wijden aan klachten van grensoverschrijdend gedrag bij het populaire programma. RTL zei niet op de hoogte te zijn van de aantijgingen.

The voice of Holland is een van de populairste programma’s op de Nederlandse televisie en is van oorsprong Nederlands. Het concept, dat internationaal furore maakt, werd bedacht door producer en mediamagnaat John de Mol. Hij stelde dat hij al in 2019 op de hoogte was van het grensoverschrijdend gedrag van Jeroen Rietbergen. Wat de zaken nog complexer maakt, is dat Rietbergen zijn schoonbroer is. John de Mol is namelijk de broer van Linda de Mol.

John de Mol zegt niet op de hoogte te zijn geweest van andere misdragingen op de set. Tegenover Hofman zegt hij dat hij zich ‘absoluut verantwoordelijk voelt’. Maar: ‘Dat wil niet zeggen dat ik het heb gezien of het onder het tapijt heb geveegd. Of dingen goed heb gevonden die niet goed gevonden hadden moeten worden.’

Zangeres Anouk, die bij het programma betrokken is als coach, zei zondag al dat ze haar banden met het programma zou verbreken. Ze had met verschillende mensen gesproken over de aantijgingen en noemde de productie ‘gewoon een corrupte bende’. Sponsors als T-Mobile en Lidl trokken zich terug uit het programma.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig