Voormalige topvrouw van Bloso Carla Galle overleden
Carla Galle  Foto: Marco Mertens

De oud-voorzitter van Bloso, Carla Galle, is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt Sport Vlaanderen, dat uit Bloso voortvloeide. Ze had ook een carrière als zwemster achter de rug en was de partner van de socialistische politicus Karel Van Miert.

Als voorzitter van Bloso, het huidige Sport Vlaanderen, stond Carla Galle 23 jaar lang mee aan het roer van het sportbeleid in Vlaanderen. Galle, een nicht van de socialistische oud-minister Marc Galle, was ook partijsecretaris van de socialistische partij SP. Door haar politiek engagement leerde ze haar partner Karel Van Miert kennen. Hij overleed in 2009.

Voor haar overstap naar het beleid was Galle een beroemd zwemster. Ze werd 25 keer Belgisch kampioen, behaalde evenveel records, brons op de Universiade in Tokio en halve finale op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad.

Galle was al een tijd ziek toen ze op 73-jarige leeftijd overleed.

‘Veel betekend voor sport in Vlaanderen’

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) reageert aangeslagen op haar overlijden. ‘Ze heeft veel betekend voor de sport in Vlaanderen én voor de Vlaamse Rand’, klinkt het.

Galle was ook een drijvende kracht achter de Gordel, waar ze bleef hameren op de Vlaamse dimensie van die jaarlijkse sportieve hoogdag, zegt Weyts. Galle woonde ook net als Weyts in Beersel, een gemeente in de Vlaamse Rand. ‘Ze wist heel goed hoe belangrijk het was om te blijven hameren op de basiswaarden van de Gordel en op het Vlaamse karakter’, aldus Weyts. ‘Kordate Carla Galle heeft bergen verzet. Ze zal gemist worden.’

Galle was ook jarenlang partijsecretaris van de SP, de toenmalige socialistische partij. ‘Onze gedachten en medeleven gaan uit naar haar familie, vrienden en nabestaanden’, laat opvolger Vooruit weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig