Lichaam van Dean werd zaterdagmiddag achtergelaten blijkt uit oproep van politie
Politie bij de afzetting waar het lichaam van de vierjarige Dean werd gevonden.  Foto:  epa-efe

Uit een oproep van de Nederlandse politie blijkt dat Dave De Kock het lichaam van de vierjarige kleuter Dean Verberckmoes al op zaterdag had achtergelaten. Het Oost-Vlaamse parket, dat ook voor de feiten in Nederland de vervolging overneemt, wil ondertussen niet communiceren over de autopsie op het slachtoffer.

‘Na het laatste korte bezoek aan Koudekerke is de verdachte zaterdagmiddag naar Neeltje Jans gereden, waar hij het slachtoffertje heeft achtergelaten’, zo staat te lezen in een opsporingsbericht van de Nederlandse politie. De politie geeft daarin de route vrij die Dave De Kock in zijn lichtgrijze Peugeot heeft afgelegd, in de hoop dat mensen camerabeelden kunnen delen waarop de auto te zien is.

De politie hoopt zo zicht te krijgen op de aanwezigheid van de vierjarige Dean Verberckmoes in de wagen of bij de verdachte. Uit het opsporingsbericht zijn enkele zaken af te leiden. Zo blijkt dat De Kock vrijdagnacht 14 januari van België naar Nederland is gereden. Tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag heeft niemand Dean nog gezien. De Kock is in die tijd op verschillende plaatsen geweest. Zo verbleef hij enkele uren in Koudekerke, ging hij naar Vlissingen en was hij in Middelburg. Hij is ook een paar keer teruggekeerd naar Koudekerke. Het is niet bekend of de kleuter op dat moment bij hem was.

Zaterdagmiddag is De Kock naar Neeltje Jans, het kunstmatige eiland in de Oosterschelde dat gebouwd is voor de Deltawerken, gereden. Daar heeft hij het lichaam van Dean achtergelaten. Er wordt vermoed dat De Kock de vierjarige jongen voor het weekend al heeft omgebracht.

Geen communicatie over autopsie

Eerder op donderdag zei het parket van Oost-Vlaanderen dat er nog niet gecommuniceerd zal worden over de autopsie. De autopsie vond woensdag plaats door een Nederlandse wetsdokter in Den Haag. Er werd ‘een scan, schouw en sectie’ gedaan om de doodsoorzaak vast te stellen, zo meldde de Nederlandse politie.

De Kock zit in Nederland in de cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. België heeft om zijn overlevering gevraagd, maar De Kock stemt daar niet mee in. De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank van Amsterdam zal binnen de 60 dagen een beslissing over de overleveringsdetentie vellen. Tot dan blijft De Kock in Nederland.

Witte mars

Op zondag 13 februari vindt er in Brussel waarschijnlijk een witte mars plaats voor Dean. De mars wordt georganiseerd door Glenn Wuyts. De politie Brussel Hoofdstad Elsene bevestigt dat het een aanvraag heeft ontvangen voor de witte mars. Wuyts wilde de witte mars voor Dean al eerder laten plaatsvinden, maar in de komende weekends worden er al verschillende betogingen tegen het coronabeleid georganiseerd in Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig