Jobat steunt zorgboerderij Kodiel

Kwetsbare mensen in contact brengen met dieren. Dat is de aanpak van zorgboerderij Kodiel, gevestigd in het landelijke Merchtem. Of hoe thuislozen en psychische patiënten er terechtkunnen voor de therapie van het dagelijkse leven. Met haar eindejaarsactie gaf Jobat het initiatief een steuntje in de rug.

Kippen, ezels, paarden, eenden, konijnen, schapen, geiten, een koe en een hond. We vinden echt tientallen dieren terug bij boerderij Kodiel, een naam die verwijst naar het mennen van paarden. “Van een fjordenpaard van 450 kilogram tot een parkiet die op je vinger komt zitten. Er is hier voor elk wat wils”, vertelt projectverantwoordelijke Maureen Jordens tijdens ons interview via Teams. Alleen de hond op de achtergrond is wat in de war als hij op het computerscherm plots een vreemd gezicht ziet verschijnen.

VIER EZELS

Kodiel begon twintig jaar geleden als een project voor thuislozen. “Een doelgroep die toen nergens aansluiting vond”, stelt Jordens. Maar sinds enkele jaren kunnen ook deelnemers uit een psychiatrisch daghospitaal en -centrum er terecht. In totaal is de boerderij vier dagen per week open, verdeeld per doelgroep.

In de voormiddag staat telkens dierenverzorging op het programma, de namiddag hangt af van de doelgroep. Bezig zijn met dieren geeft kwetsbare mensen de mogelijkheid om ook eens te zorgen, in plaats van telkens vragende partij te zijn.

“Contact met dieren is voor velen onder hen makkelijker dan met mensen. De communicatie is ook duidelijker. Een ezel die zijn oren platlegt, is boos. Net als een kat die krabt”, klinkt het. “Dieren veroordelen niet. Of je als mens aanklopt bij het OCMW of toevallig veel geld hebt, dat maakt hen allemaal niks uit.”

Mensen zijn verschillend, maar dieren ook. “Wij selecteren ze daar op. Zo hebben wij hier op de boerderij vier ezels met stuk voor stuk een verschillend karakter. Je beleving als mens is dan totaal anders. Wij spelen daarop in.”

ARBEIDSMARKT

De organisatie doet een beroep op een tiental vrijwilligers. Samen met hen wil Kodiel mensen zin geven om dingen te doen en vaak ook terug een doel geven om ’s morgens op te staan. “In 2019 kregen wij 120 verschillende deelnemers over de vloer. Sommigen zowat wekelijks, anderen sporadisch. Thuislozen moeten hun bezoek in principe niet aankondigen, al zorgde corona ervoor dat we het bezoek meer moesten inplannen in kleinere groepen. In elk geval blijft het laagdrempelige voor ons heel belangrijk, zeker in de toekomst.”

Dat mensen terug aanpikken in de arbeidsmarkt, is niet het hoofddoel van Kodiel. “Al is dat al gebeurd. Deelnemers vinden hier vooral structuur en goesting. Ze ontdekken wat hen ligt en wat hun sterktes zijn.”

Sommigen vloeien door naar een opleiding voor een bepaalde job. En ook voor de vrijwilligers liggen er kansen. “Ook voor hen kan Kodiel een springplank zijn naar vorming of de arbeidsmarkt.”

JOBAT-ACTIE

Kodiel is een vzw die het al jaren zonder subsidies moet stellen. Ze moet het hebben van giften, samenwerkingsverbanden en acties als ‘De Warmste Week’. In functie daarvan is de Jobat-eindejaarsactie, waar 150 Jobat-klanten hun steentje aan bijdroegen, erg welkom. De enkele duizenden euro’s die de actie in het laatje bracht, gaan integraal naar de dieren op de boerderij.

“Dierenvoeding, dierenarts en hoefsmid”, somt Jordens op als belangrijke kostenposten. De tientallen sympathieke viervoeters op de boerderij kunnen er maar wel bij varen. En de deelnemers dus ook.

(Bron: Jobat.be)