Amerikaans Hooggerechtshof verwerpt Trumps poging presidentiële archieven geheim te houden
  Foto: ap

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft woensdag geoordeeld dat voormalig president Donald Trump de vrijgave van zijn presidentiële archieven niet kan tegenhouden.

Het Hooggerechtshof verwerpt de poging van voormalig Amerikaans president Donald Trump om documenten weg te houden van de commissie die de bestorming van het Capitool begin 2021 onderzoekt. Het werd met een meerderheid van acht tegen één verworpen.

Daarmee is de weg is nu vrijgemaakt voor de onderzoekscommissie om de documenten op te vragen in het kader van het onderzoek naar de verantwoordelijkheid van Donald Trump en zijn entourage bij de aanval op het Capitool door zijn aanhangers.

Volgens CNN gaat het in totaal om meer dan 700 documenten die meer duidelijkheid moeten verschaffen over de rol van de voormalige president.

Toen de Trumps exact één jaar geleden het Witte Huis verlieten, was het een afscheid in mineur. Met de bestorming van het Capitool had zijn presidentschap een absoluut dieptepunt bereikt. Maar in amper enkele maanden tijd maakte Trump volgens buitenlandredacteur Steven De Foer een ongelofelijke comeback. Bekijk zijn analyse in de video hieronder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig