camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Geneeskunde

Leuven voert eerste buikwandtransplantaties in België uit

Een in de VS ontwikkelde techniek belet een ‘open buik’ bij transplantatie van darm en andere organen.

donderdag 20 januari 2022 om 3.25 uur

Laurens Ceulemans rr

In het Universitair Ziekenhuis Leuven hebben de voorbije twee jaar twee patiënten met succes een nieuwe buikwand getransplanteerd gekregen. Dat heeft het UZ in een persbericht gemeld. Professor Laurens Ceulemans en het darmtransplantatieteam van het UZ deden het in september 2020 en november 2021. Het was de eerste keer dat dat in België ­gebeurde.

De techniek werd in de Verenigde Staten ontwikkeld en wereldwijd slechts een vijftigtal keer uitgevoerd. De vernieuwende techniek helpt om een ‘open buik’ na een orgaantransplantatie te voorkomen. De ingreep gebeurt bij ­patiënten die een nieuwe darm krijgen of tegelijk een nieuwe maag, lever, pancreas en dunne darm. Dergelijke operaties gebeuren gemiddeld een tot twee keer per jaar in Leuven. Een uitdaging daarbij is dat de buikwand na een darmtransplantatie niet meer te sluiten valt. Dat is het geval als er al organen werden verwijderd waardoor de buikwand stroef geworden is en de buikholte krimpt. Eerdere technieken leverden nog niet helemaal een bevredigend resultaat.

‘Deze techniek houdt in dat we de peesbladen en het buikvlies van de sixpack van een overleden donor transplanteren, zonder daarbij de spieren en de bloedvaten te herstellen’, duidt Ceulemans in het persbericht. ‘Dit is het best te vergelijken met de transplantatie van een aortaklep of pees in het been.’

Een week na de transplantatie zagen de artsen opnieuw bloedvaatjes ontstaan in de getransplanteerde buikwand. Na zes maanden vormden die een netwerk zonder tekenen van afstoting.

Onderzoekers van het UZ en van de KU Leuven voeren nu studies uit om na te gaan of een buikwandtransplantatie veilig kan uitgevoerd worden zonder het gebruik van afweerremmende medicatie en hoelang een donorbuikwand bewaard kan blijven in de weefselbank. Op termijn zou de nieuwe transplantatietechniek ook nuttig kunnen zijn voor patiënten met de ziekte van Crohn. (ty)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen