camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

de maand van  

Een gepekeld groentje

donderdag 20 januari 2022 om 3.25 uur

Daan Borloo

Mijn bewondering voor koks is onpeilbaar groot. Van de ­bekendste chef tot de doorsnee liefhebber: mensen die het talent en het geduld hebben om een slordige verzameling bonkige ingrediënten om te toveren tot een geraffineerd gerecht, bejegen ik met ontzag en respect. Zelf vind ik koken verschrikkelijk. Volgens allerhande blogs en krantenbijlages zou het nochtans goed voor mij zijn, zowel fysiek als mentaal. Koken kalmeert de geest, bevordert de creativiteit en stimuleert de zintuigen. Welaan, ik krijg er stress van. Alleen al het idee van verwachtingsvolle potten en ­pannen doet me huiveren. De afwas, daarentegen, die doe ik met plezier. Eenmaal het keukengerei bevuild is, is het kwaad immers geschied en kan de rust wederkeren. De ­littekens op het snijplankje verraden evenwel het leed dat zich heeft voltrokken, onmiskenbaar en voor altijd.

De podcasts van De Standaard