Britse geheime dienst vond gijzelnemer Texas niet gevaarlijk
Malik Faisal Akram.  Foto: reuters

De Britse geheime dienst heeft de man uit Blackburn die afgelopen weekend in Texas mensen in een synagoge gijzelde, eerder onderzocht en niet gevaarlijk bevonden.

Britse media melden dat Malik Faisal Akram in 2020 is doorgelicht door de beveiligingsdienst MI5. Die koesterde verdenkingen dat de man van Pakistaanse komaf iets met terrorisme te maken zou hebben. Maar de conclusie van het ­onderzoek luidde dat Akram geen gevaar was voor de samenleving.

De Britse regering heeft beloofd om te helpen met het onderzoek naar de gijzeling van vier mensen in een synagoge in het Texaanse Colleyville, afgelopen weekend. Londen heeft de gijzeling ‘een vreselijke antisemitische daad van terrorisme’ ­genoemd.

De politie schoot Akram dood, nadat de vier gijzelaars ongedeerd waren ontkomen. In het Engelse Manchester zijn zondagavond nog twee tieners gearresteerd in verband met de gijzeling in Colleyville.

Verblijf in daklozencentra

De familie van Akram vraagt zich in Britse media af hoe de man in Texas ­terechtgekomen is. Hij had een strafblad en psychische problemen en mocht daardoor normaal gezien geen ­visum krijgen. Toch zou hij twee weken geleden naar New York zijn gevlogen en vervolgens in daklozencentra in de VS zijn verbleven. Hij heeft zijn vuurwapen op straat gekocht, zei president Joe ­Biden afgelopen weekend, die sprak van een daad van terrorisme.

De FBI ging er aanvankelijk van uit dat de dader in zijn eentje handelde. Een zegsman van de FBI zei eerder dat ‘hij dacht dat Akram maar op één ding uit was en dat dat niet speciaal met Joden te maken had’.

Akram eiste tijdens de gijzeling in de synagoge de vrijlating van een in Fort Worth gevangen zittende Pakistaanse, Aafia Siddiqui, een lid van terreurgroep Al-Qaeda. Hij noemde haar ‘zuster’, de twee ­waren geen familie.

De Pakistaanse wetenschapper Siddiqui werd in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel omdat ze in Afghanistan probeerde om Amerikanen te doden. Ze zit haar straf uit in een gevangenis op nog geen 30 kilometer van de plek van de gijzelings­actie van Akram. Pakistan heeft de afgelopen jaren diverse pogingen gedaan om haar naar te laten terugkeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig