Russische en Amerikaanse ministers gaan direct overleggen over Oekraïne
Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken  Foto:  REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal vrijdag in het Zwitserse Genève zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontmoeten. Dat heeft een medewerker van het Amerikaanse ministerie meegedeeld. De bedoeling is om een ‘diplomatieke uitweg’ te vinden uit de Oekraïense crisis.

‘De minister van Buitenlandse Zaken is voor 150% betrokken’ bij de zoektocht naar een diplomatieke oplossing, zo meldt de anonieme medewerker van het State Department.

Blinken en Lavrov hadden dinsdag al een telefoongesprek met elkaar om het conflict rond Oekraïne te bespreken. ‘In het kader van dat gesprek hebben ze besloten dat het zinvol zou zijn elkaar te ontmoeten’, zo deelt een bron van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog mee.

De ontmoeting tussen de twee ministers vormt een gelegenheid om na te gaan waar Washington en Moskou punten van overeenkomst kunnen vinden, klinkt het nog. ‘Diplomatie is niet dood.’

Blinken zal woensdag in Kiev al een ontmoeting hebben met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski en met zijn ambtgenoot Dmytro Kuleba. Donderdag zal hij in Berlijn nog overleggen met Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.