Nederlandse premier noemt wangedrag bij The Voice ‘onacceptabel en onbetamelijk’
  Foto:  Foto: Leo Vogelzang VOF

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft dinsdag gereageerd op de misstanden binnen het tv-programma ‘The Voice of Holland’. Rutte noemde het seksueel overschrijdend gedrag achter de schermen van het programma ‘onacceptabel en onbetamelijk’. Ondertussen treden steeds meer slachtoffers naar buiten.

Rutte zei niet volledig op de hoogte te zijn over de feiten, maar zou wel ‘heel erg geschrokken’ zijn van de ‘signalen’ die naar buiten zijn gekomen. De premier verwees naar de rol van het onderzoek dat ondertussen werd geopend. ‘Als daaruit blijkt dat strafbare feiten zijn gepleegd, kan aangifte worden gedaan en kan het Openbaar Ministerie vervolging instellen.’

De wanpraktijken kwamen aan het licht naar aanleiding van een uitzending van BOOS, een programma van presentator en journalist Tim Hofman. De reportage komt pas donderdag online, maar alvast een van de betrokkenen, orkestleider Jeroen Rietbergen, heeft toegegeven seksueel contact te hebben met bij het programma betrokken vrouwen. Tegen coach Ali B is een klacht ingediend, maar die ontkent alle betrokkenheid.

Maandag nog riepen de Nederlandse minister van Justitie Dilan Dilan Yesilgöz-Zegerius en staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu alle slachtoffers op om aangifte te doen. ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel’, aldus Uslu. ‘Voor mij geldt hier echt zero tolerance.’ Ook ITV, de producent van het programma, vraagt alle slachtoffers om zich te melden.

Contract

Maandagavond getuigden twee slachtoffers in het praatprogramma Beau over het grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen. Nienke Wijnhoven, die in 2018 derde eindigde in de show, zei dat Rietbergen eerst een band wou opbouwen, en daarna meermaals over de schreef ging. ‘Er was een situatie waarin hij zei dat er allemaal studio’s boven waren en dat ik die mocht zien.’ Toen ze boven waren, ‘ging hij wel even voelen’, zei Wijnhoven in het RTL-programma.

Ze zegt zich eerst zelf schuldig gevoeld te hebben, en daarom geen stappen te hebben ondernomen tegen Rietbergen. Daarnaast was Wijnhoven ook erg onzeker door het uitgebreide contract dat de deelnemers moesten onderteken.

Dat loopt gelijk met de ervaring van Kirsten Berckx, die in 2017 als achtste eindigde. ‘Als muzikant was hij prettig om mee te werken. En tot het moment dat hij een keer een nare opmerking naar mij maakte, heb ik nooit een rare vibe gehad.’

Stilgelegd

The Voice of Holland is voorlopig stilgelegd na de beschuldigingen van seksueel wangedrag. Ook de versie voor kinderen en senioren zijn gestaakt. Door de aantijgingen haakten verschillende sponsors, zoals Lidl en T-Mobile, af. Ook isla pastilles en Renault hebben ondertussen de samenwerking stopgezet, schrijft De Telegraaf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig