Veertien huiszoekingen in onderzoek naar internationale drugstrafiek: twee havenarbeiders opgepakt
Archiefbeeld Antwerpse haven.  Foto:  Belga

Bij veertien huiszoekingen in het kader van een groot dossier rond internationale drugstrafiek zijn maandag vijf verdachten, onder wie twee havenarbeiders uit de Waaslandhaven, gearresteerd. Dat bevestigt het Antwerpse parket dinsdag.

Het onderzoek naar de drugstrafiek werd opgestart toen er op 10 december 2020 twee Nederlandse voertuigen met drie mannen werden onderschept op de Antwerpse Ring. ‘In een van de voertuigen vond de politie 250 kg cocaïne. Die zat verborgen in een industriële reinigingsmachine’, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

Uit verder onderzoek van de afdeling drugs van de federale gerechtelijke politie bleek de cocaïne afkomstig van een container die op een frauduleuze manier uit de Antwerpse haven werd gestolen. ‘De container werd eerst naar een loods in de Hoogkamerstraat in Temse gebracht’, aldus Aerts.

Die loods kwam volgens onze informatie in beeld tijdens het onderzoek naar de toegetakelde brandwacht op de fruitkaai. ‘De cocaïne werd er overgeladen in de reinigingsmachine. Op het moment van onderschepping was de lading cocaïne op weg naar Nederland’, zegt Aerts.

Vijf arrestaties

De speurders konden een beter beeld krijgen van de criminele organisatie door data vergaard uit Operatie Sky, waarbij gecodeerde telefoontoestellen gekraakt konden worden. Die informatie resulteerde maandag in veertien huiszoekingen in Wilrijk, Berchem, Deurne, Hoboken, Grobbendonk, Rumst en Damme. Vijf personen tussen de 25 en 48 jaar werden gearresteerd. ‘Onder de verdachten bevonden zich ook twee havenarbeiders, werkzaam in de Waaslandhaven’, zegt Aerts. Tien anderen zijn op de vlucht en zullen internationaal geseind worden.

Het parket van Antwerpen, het parket van Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen willen uitdrukkelijk de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. ‘Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: de website onzehavendrugsvrij.be’, klinkt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig