Vrees voor meer slachtoffers in Tonga na vulkaanuitbarsting
Een verkenningsvlucht kon beelden maken van het met as bedekte Tonga, na de uitbarsting.  Foto:  AFP

Minstens twee personen zijn om het leven gekomen bij de grote vulkaanuitbarstingin Tonga zaterdag. Dat zei de Nieuw-Zeelandse regering dinsdag. De vrees bestaat dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

De precieze impact van de uitbarsting is nog altijd onduidelijk. Door schade aan een onderzeese kabel is de communicatie met de eilandstaat verstoord. Er wordt volop gewerkt aan het herstel van de communicatielijnen, maar dat verloopt moeizaam, onder meer omdat de vulkanische activiteit nog niet helemaal voorbij is.

Volgens het Nieuw-Zeelandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel bevestigde de politie in Tonga dat er al zeker twee dodelijke slachtoffers zijn, onder wie een vrouw met de Britse nationaliteit die haar honden probeerde te redden.

Er is wel vrees voor meer slachtoffers, zo liet een diplomaat van Tonga in Australië verstaan. Volgens hem is er een dorp op een van de kleinere eilandjes volledig vernietigd. ‘Mogelijk zijn er meerdere doden, maar we hopen dat dat niet het geval is.’

Moeizame hulpverlening

De hulpverlening verloopt moeilijk omdat de getroffen gebieden moeilijk te bereiken zijn en omdat de communicatie moeizaam verloopt. Nieuw-Zeeland stuurde wel twee schepen, de HMNZS Wellington en de HMNZS Aotearoa, naar Tonga. Aan boord van die schepen zijn onder meer duikteams, een helikopter en drinkbaar water, zei minister van Defensie Peeni Henare. Er staat ook een Hercules-vliegtuig stand-by dat kan vertrekken zodra de dikke laag as die de landingsbaan in hoofdstad Nuku’alofa bedekt, verwijderd is. Dat moet echter met de hand gebeuren en zal waarschijnlijk niet voor woensdag lukken.

Vrees voor meer slachtoffers in Tonga na vulkaanuitbarsting
De landingsbaan in hoofdstad Nuku’alofa.   Foto:  AP

Schade aan westkust

Tonga bestaat uit 169 eilanden die versnipperd zijn over een ­oppervlakte van 700.000 vierkante kilometer. Het gros van de inwoners leeft op het hoofdeiland Tongatapu. Er lijkt vooral veel schade aan de westkust, blijkt uit de verkenningsvlucht die Nieuw-Zeeland gisteren samen met Australië uitvoerde.

De onderzeese vulkaanuitbarsting zaterdag op het Polynesische eiland Tonga was zo intens dat verschillende landen met de gevolgen ervan te kampen kregen. Bekijk in het bovenstaande filmpje hoe een deel van de wereld deelde in de brokken van de uitbarsting.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig