camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ontvoering

Verdachte leidt speurders naar dode kleuter Dean

Waar iedereen voor vreesde, is gisteravond werkelijkheid geworden. Dean (4), de kleuter die woensdag in Sint-Niklaas verdween samen met zijn ‘oppas’ Dave De Kock (34), is dood teruggevonden in Zeeland. De man had een zwaar gerechtelijk verleden.

dinsdag 18 januari 2022 om 3.25 uur

Moeder Elke Verberckmoes, met een foto van Dean. Frank Bahnmuller

De vermiste kleuter Dean Verberckmoes werd gisteravond laat dood teruggevonden in Zeeland. Dat meldde de Tilburgse politie via Twitter.

Verdachte Dave De Kock leidde de politie gisteravond zelf naar de plek waar hij het lichaam van de vierjarige verstopt had, in het dorp Vrouwenpolder aan de Oosterschelde, nabij het in Nederland ­bekende themapark Neeltje Jans. De Kock had het ­lichaam verstopt tussen grote betonblokken, die ­gebruikt werden om een dijk op te bouwen.

Hoe de jongen om het leven is gebracht, en wanneer, is nog niet bekend. Een wetsdokter zal vandaag het lichaam onderzoeken, zegt het parket Oost-Vlaanderen. Aanvankelijk klonk het dat De Kock niet wilde vertellen wat er met de jongen gebeurd was.

De Kock werd maandag om 14.15 uur opgepakt door de Nederlandse politie in het dorpje Meerkerk, zo’n 140 kilometer daarvandaan. Hij bleek zwaar onder invloed van verdovende middelen, en kon pas tegen de avond echt uitleg geven.

Dave De Kock. lv

De federale politie verspreidde zondag nog een opsporingsbericht naar Dave De Kock en Dean. Ook de moeder van Dean, Elke Verberckmoes (39), deed gisteren via de media nog een oproep aan de man: ‘We staan doodsangsten uit. Breng mijn zoon naar huis of laat hem op een veilige plek bij mensen achter. Dat is het enige wat ik vraag.’

Een nachtje slapen

Dean was vrijdag verdwenen in Sint-Gillis-Waas in het gezelschap van De Kock. Die is niet de vader van de jongen, maar een vriend van de moeder, die regelmatig op hem paste. ‘We hadden veel vertrouwen in ­Dave. Hij zorgde echt goed voor mijn zoontje’, zei Elke Verberckmoes maandagmiddag nog in haar huis in Verrebroek.

Een week eerder kon ze om ­medische redenen even niet op haar zoontje passen. Haar vriendin R. uit Sint-Gillis-Waas kon invallen. Zij had sinds juli een nieuwe vriend, Dave De Kock, uit Mortsel.

De vierjarige kon niet naar school wegens een kleine ingreep. ‘Dinsdag heb ik de hele dag en nacht op Dean gepast. Maar mijn vriendin bood aan om woensdagavond één nachtje op hem te passen. Hij had daar al vaker gelogeerd. Hij kwam er graag.’

Het kind zou één nacht bij het koppel blijven en die zouden het jongetje op donderdag naar zijn moeder brengen. Die ene nacht werden er plots drie.

‘Mijn vriendin liet ’s anderendaags weten dat hij nog een dagje bij hen wilde blijven’, zegt de moeder. En de dag erna opnieuw. Pas op zaterdag ontdekte ze de waarheid. Haar vriendin zou ruzie gekregen hebben met De Kock, en die laatste was vertrokken, met de jongen. Wanneer dat gebeurde, is niet duidelijk: op donderdag of vrijdag. Waarom hij de jongen meenam, evenmin. ‘Ze durfde me dat niet te zeggen’, zegt Verberckmoes. ‘Ze was blijkbaar bang dat Dave weer in de gevangenis zou belanden.’

Foltering stiefzoontje

Dave De Kock heeft een gerechtelijk verleden. Hij werd in februari 2010 tot tien jaar cel veroordeeld voor de dood van een peuter van twee jaar. De toen 22-jarige De Kock paste in juni 2008 ook op een kind, het zoontje Miguel van zijn toenmalige vriendin. Ze woonden toen vier weken samen.

Het kind werd door hem dagenlang mishandeld. De jongen kreeg een stofzuiger tegen het hoofd, hij werd op gewelddadige wijze in zijn bed gegooid, en omvergelopen, ­zodat hij van de trap viel. Hij gooide het jongetje uit bad op de grond, of schudde hem dooreen. Het kind belandde in het ziekenhuis en stierf daar na enkele dagen in de ­zomer van 2008 aan de gevolgen van een hersenvliesbloeding.

Dave De Kock werd in februari 2010 tot tien jaar cel veroordeeld voor de dood van een peuter van twee jaar

Het parket wilde De Kock in 2010 voor het hof van assisen brengen wegens foltering. Uiteindelijk verscheen hij voor de correctionele rechtbank in Turnhout, voor ­onmenselijke behandeling. ­Psychiaters oordeelden toen dat De Kock met ernstige problemen worstelde: ‘Als hem iets niet zinde, reageerde hij als een sadist. Als zijn vriendin binnen de ­relatie niet volgzaam was, reageerde hij zich af op het kind.’

De Kock werd veroordeeld tot tien jaar cel, de maximumstraf. Die straf zat hij tot de laatste dag uit, waardoor hem geen voorwaarden werden opgelegd. Het laatste jaar van zijn straf mocht hij met een ­enkelband uitzitten.

Ex-celgenoot

Dat wist Verberckmoes niet, toen ze vorige week woensdag haar zoon aan hem toevertrouwde. Ze kreeg hem zaterdagmiddag nog aan de lijn. ‘Hij vertelde me dat ze in Hasselt waren, op weg naar mijn huis. Maar hun auto had een platte band, en hij wachtte op de takeldienst.’

Het bleek gelogen. Nadat de moeder op zaterdag een klacht had ingediend, ontdekten de speurders aan de hand van zijn gsm-verkeer dat hij nooit in Hasselt was geweest. Ook niet in Antwerpen bij zijn grootouders, zoals hij de dag voordien had gezegd.

Het spoor leidde naar Nederland. Daar zou De Kock een goede vriend hebben – een ex-gedetineerde, met wie hij een cel had gedeeld.

De Nederlandse politie kon De Kock maandagmiddag traceren dankzij zijn auto. Een patrouille vond de wagen, achtergelaten bij een bedrijf in Gorinchem. De Kock werd even later in de buurt opgepakt. Hij werd opgemerkt door zijn verdachte gedrag: hij had opvallend binnengekeken in huizen.

Van de vierjarige was toen nog geen spoor.

Tijdlijn ontvoering Dean Verberckmoes

  • Woensdag 12 januari. Dave De Kock zet Elke Verberckmoes, de moeder van Dean, met zijn auto af aan het ­ziekenhuis in de Dalstraat in Sint-Niklaas. De Kock rijdt vervolgens met Dean naar zijn huis in Sint-Gillis-Waas, waar de jongen een nacht logeert bij hem en zijn vriendin.
  • Donderdag 13 januari. De Kock en zijn vriendin R. zouden Dean donderdagavond afzetten bij zijn oma. Dat gebeurt niet. Ze laten weten dat Dean nog een nachtje wil blijven.
  • Vrijdag 14 januari. Ook op vrijdag brengt het koppel de jongen niet naar zijn grootmoeder. De Kock laat ­weten dat hij in Antwerpen bij familie logeert, en dat Dean met hem mee is.
  • Zaterdag 15 januari. ­Elke Verberckmoes eist dat vriendin R. haar zoon meteen terugbrengt. Dan pas ­bekent de vriendin dat De Kock na een ruzie vertrokken is, en dat hij de jongen heeft meegenomen. De moeder stapt naar de ­politie.
  • Zondag 16 januari. De ­federale politie verspreidt een opsporingsbericht.
  • Maandag 17 januari. De ­Nederlandse politie onderschept De Kock om 14.15 uur in Meerkerk. Ze vinden ook zijn auto, maar van ­Dean is geen spoor.
  • Maandag 17 januari. De Nederlandse politie meldt dat de jongen dood is teruggevonden. (cel)

De podcasts van De Standaard