Omikron aangekomen in Peking, drie weken voor start Winterspelen
Een testcentrum in Peking, op 17 januari.  Foto: reuters

Omikron is officieel aangekomen in Peking. De variant is veel besmettelijker dan eerdere mutaties van het coronavirus en kan het land met zijn strenge coronabeleid in grote problemen brengen.

In andere delen van China was omikron al opgedoken, zaterdag werd de eerste lokaal overgedragen omikronbesmetting in de hoofdstad Peking geregistreerd. Over drie weken beginnen daar de Olympische Winterspelen en de Chinese overheid is er daarom extra op gebrand het aantal besmettingen minimaal te houden. Zondag telde het land volgens officiële cijfers 166 coronabesmettingen.

Omikron is veel besmettelijker dan eerdere varianten van het coronavirus, waardoor die moeilijker in bedwang te houden is. De rest van de wereld probeert daarom vooral te leren leven met het virus. China houdt daarentegen vast aan een beleid van nultolerantie.

Toen afgelopen zomer drie besmettingen werden ontdekt in Wuhan, werden alle twaalf miljoen inwoners getest. Eind vorig jaar ging de hele stad Xi’an in lockdown toen ruim 800 inwoners besmet bleken met het coronavirus: 13 miljoen mensen mochten drie weken lang hun huis niet uit. Die draconische aanpak heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. In 2020 was de Chinese economie de enige die aan het einde van het jaar onder de streep geen nadelige gevolgen liet zien van de wereldwijde pandemie.

Haven van Shanghai

Maar nu leidt het strenge Chinese testbeleid stilaan tot economische problemen, want omikron is veel besmettelijker. Vorige week werd duidelijk dat de haven van Shanghai te maken heeft met oplopende wachttijden, omdat internationale schepen de strenge coronamaatregelen in andere, nabijgelegen havens proberen te ontlopen.

Zo kampt de haven van Shenzhen, de op twee na grootste containerhaven van China en op drie na grootste ter wereld, met een stijging van het aantal coronabesmettingen. Truckers en havenmedewerkers moeten daarom eerst getest worden voor ze aan het werk mogen, waardoor een file van schepen is ontstaan.

In de Noord-Chinese stad Tianjin heeft een soortgelijk testbeleid ertoe geleid dat de capaciteit van het vrachtvervoer met zo’n 50 procent is gedaald. Ook in de haven van Ningbo zijn verschillende vrachtdiensten door de pandemie vertraagd.

Technologisch hart

Naast een belangrijke havenstad is Shanghai ook een essentiële speler op de financiële markten. Shenzhen is, samen met Guandong, het hart van de technologische ontwikkelingen in het land. Met Peking erbij zijn deze drie steden goed voor een vijfde van het bruto binnenlands product van China. Bepaald geen steden die even platgelegd kunnen worden wanneer het aantal besmettingen oploopt.

Een extra kink in de kabel bij de bestrijding van omikron is het Chinees Nieuwjaar, dat op 1 februari wordt gevierd. Chinezen zoeken hiervoor gewoonlijk hun familie op, wat voor een enorme piek in het aantal reisbewegingen zorgt.


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig