Minnen en Flipkens niet naar tweede ronde Australian Open, Van Uytvanck gaat wel door
Greet Minnen.  Foto: belga

Greet Minnen (WTA 77) en Kirsten Flipkens (WTA 326) zijn er maandag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Alison Van Uytvanck (WTA 55) gaat wel door naar de tweede ronde.

De 24-jarige Greet Minnen ging in de openingsronde in twee sets (7-5 en 6-4 na 1 uur en 42 minuten) onderuit tegen de Roemeense Jaqueline Cristian (WTA 69), die haar eerste duel speelde op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi. Voor Minnen is het haar derde deelname in Melbourne. Haar beste resultaat is een stek in de tweede ronde bij haar debuut in 2020.

De 36-jarige Flipkens verloor na 1 uur en 31 minuten tennis in 2 sets (4-6 en 1-6) van de Spaanse Sara Sorribes Tormo (WTA 35), haar dubbelpartner. Het was voor Flipkens haar veertiende deelname aan de Australian Open. Haar beste resultaat was een stek in de vierde ronde, in 2013.

Bekijk hieronder het matchpunt.

Flipkens en Sorribes Tormo komen in Melbourne samen in actie in het dubbelspel. Het duo treft woensdag in de eerste ronde een andere Belgische, Maryna Zanevska, en de Duitse Julia Lohoff.

Minnen neemt in Melbourne ook deel aan het dubbelspel. Aan de zijde van de Australische Ellen Perez ontmoet ze woensdag in de eerste ronde het Australische paar Jaime Fourlis en Maddison Inglis.

Laatste seizoen voor Flipkens

‘Dit was misschien wel mijn laatste enkelwedstrijd op de Australian Open’, zei Flipkens nadien op het persmoment. ‘Ik ben emotioneel, maar het zijn positieve emoties. Ik ken Sara goed en we hebben er een leuke wedstrijd van gemaakt. Dat is ook de reden waarom ik ooit met tennissen begon: voor de liefde voor deze sport en de variaties die je erin kan aanbrengen. En dat heb ik vandaag weer getoond. Sara was een schitterende tegenstander voor een laatste enkelwedstrijd, hier in Melbourne. Gelukkig is het niet mijn allerlaatste wedstrijd, er komen nog toernooien. Mijn mama was er normaal gezien bij geweest, maar ze liep vorige maand een coronabesmetting op en we wilden geen risico’s lopen.’

Flipkens kreeg het even moeilijk tijdens het persmoment, toen ze terugdacht aan de voorbije coronaperiode. ‘Zonder de coronacrisis denk ik dat 2020 mijn laatste jaar zou zijn geweest. Op dat moment had ik niet echt plezier meer op het veld. Vier maanden thuis zitten, bijna drie maanden geen racket aanraken … Het deed me goed. Het heeft me waarschijnlijk mentaal nieuw leven ingeblazen. Het is jammer dat ik begin 2021 geblesseerd ben geraakt, waardoor ik een hele tijd niet meer heb kunnen spelen. Maar met mijn karakter was het duidelijk dat ik mijn carrière niet wilde beëindigen door een blessure.’

Van Uytvanck wel door

Alison Van Uytvanck heeft zich maandag wel kunnen plaatsen voor de tweede ronde van het grandslamtoernooi. De 27-jarige Vlaams-Brabantse haalde het na 1 uur en 23 minuten tennis in 2 sets (6-3 en 6-4) van de Spaanse kwalificatiespeelster Cristina Bucsa (WTA 154).

De Belgische neemt voor de achtste keer deel aan de Australian Open. Vorig jaar raakte ze pas voor de eerste keer door de eerste ronde.

Ook Van Uytvanck komt in Melbourne in actie in het dubbelspel. Aan de zijde van de Deense Clara Tauson treft ze woensdag in de eerste ronde de Poolse Magda Linette en de Amerikaanse Bernarda Pera.

Minnen en Flipkens niet naar tweede ronde Australian Open, Van Uytvanck gaat wel door
Alison Van Uytvanck.  Foto: belga