Noord-Korea voerde wellicht nieuwe rakettest uit
  Foto:  epa-efe

Noord-Korea heeft zeker één projectiel oostwaarts afgevuurd in de richting van de zee. Dat meldde het Zuid-Koreaanse leger. Hoe ver het projectiel vloog en of het om een nieuwe test gaat met een ballistische raket, deelde de legerstaf niet mee.

Verschillende VN-resoluties verbieden de vermoedelijke kernmacht Noord-Korea dat het tests uitvoert met ballistische raketten. Sommige van die raketten kunnen een kernkop dragen.

Als Noord-Korea de lancering van een raket bevestigt, is het al de vierde sinds begin dit jaar. Vrijdag nog vond een test plaats. Volgens Pyongyang werden er toen twee raketten afgevuurd vanop een mobiele lanceerbasis in de richting van de zee. De test werd gezien als reactie op nieuwe sancties van de VS.

Woensdag kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties af tegen vijf Noord-Koreanen. Ze worden ervan beschuldigd dat ze goederen probeerden te verwerven voor het wapen- en raketprogramma van het land. Ook via de VN willen de VS nieuwe sancties tegen Noord-Korea afdwingen.