Twee tieners opgepakt in Manchester na terreurdaad in Amerikaanse synagoge
Zaterdag werden tien mensen gegijzeld in een synagoge in Texas. De gijzelaars bleven ongedeerd.  Foto:  afp

In de Britse stad Manchester zijn zondag twee tieners opgepakt na de gijzelingszaak in de Amerikaanse staat Texas. Een Brit hield er zaterdag in de stad Colleyville tien uur lang mensen gegijzeld in een synagoge.

De Brit Malik Faisal Akram (44) drong zaterdag gewapend een synagoge binnen in Colleyville, een stad in Texas, terwijl er een sabbatsdienst aan de gang was. Hij gijzelde de rabbijn en drie aanwezigen en dreigde ermee hen te doden. De dienst werd live via Facebook uitgezonden, waardoor andere gelovigen de ­dader hoorden roepen dat ‘iedereen hier zal sterven als er iemand dit gebouw probeert binnen te ­komen’.

Na zes uur werd een gijzelaar vrijgelaten. Nog eens vijf uur later besloot de FBI de synagoge te ­bestormen. Daarbij werd de gijzelnemer gedood. De drie overblijvende gijzelaars bleven ongedeerd.

De politie van Groot-Manchester maakte bekend dat de antiterreurpolitie zondagavond twee arrestaties verrichtte in het zuiden van Manchester. Het zou gaan om tieners, maar hun leeftijd en geslacht werden niet vrijgegeven. Ze worden verhoord.

De dader Faisal Akram is afkomstig uit Blackburn, een stad in het noordwestelijke graafschap Lancashire.