Ook twee dagen na de uitbarsting van een vulkaan nabij Tonga blijft het moeilijk de precieze schade op de eilanden op te meten. Wel komen de eerste meldingen over slachtoffers: zo zou het lichaam zijn gevonden van een vrouw die door de golven werd meegesleurd. Nieuw-Zeeland en Australië hebben vliegtuigen gestuurd om de schade op te meten in Tonga.

De uitbarsting van de onderzeese vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai veroorzaakte een vloedgolf die de kusten bereikte van de andere eilanden van Tonga, in de Grote Oceaan. Volgens Nieuw-Zeelandse media is de meeste schade aan de westkust van het hoofdeiland Tongatapu en in hoofdstad Nuku’Alofa op dit eiland.

Volgens het persagentschap Reuters raakte daarbij een Britse vrouw vermist. Het is nog onduidelijk of het aangespoelde lichaam deze vrouw is.

De eruptie van de vulkaan was zo groot dat die overal op aarde meetbaar was door verschil in luchtdruk. In Peru, 10.000 kilometer van Tonga, verdronken twee vrouwen vanwege abnormaal hoge golven door de tsunami na de uitbarsting.

Het is moeilijk om zicht te krijgen op de schade. Een onderzeese glasvezelkabel van 872 kilometer lang is door de uitbarsting gebroken. Het telefoonverkeer werd hersteld, maar het internet kan nog twee weken ontoegankelijk zijn. De kabel moet door een schip omhooggehaald worden om die te kunnen herstellen. Zelfs satelliettelefoons werken door de gigantische aswolk maar amper. Door de communicatieproblemen zijn er ook nog geen recente beelden van de schade.

Giftige aswolken

Australië en Nieuw-Zeeland hebben vliegtuigen uitgestuurd om de situatie in kaart te brengen. Tegelijk vraagt Tonga om geduld. ‘Wanneer mensen een enorme explosie zien, willen ze natuurlijk helpen’, zei missieverantwoordelijke Curtis Tu’ihalangingie aan het persagentschap Reuters. Maar hij wil vermijden dat hulpverleners covid verspreiden over de eilandengroep. Volgens Reuters is er sinds de start van de pandemie nog maar één geval van corona gevonden.

Giftige aswolken zijn nu de grootste bezorgdheid van de autoriteiten in Tonga. Ze vrezen dat inwoners zich onvoldoende bewust zijn van het gevaar daarvan. Aan hen wordt gevraagd om een stofmasker te dragen. Mogelijk is ook het drinkwater aangetast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig