Twee vrouwen verdronken in Peru door vulkaanuitbarsting 10.000 km verderop
De uitbarsting van de onderzeese vulkaan nabij Tonga, 10.000 kilometer ver van Peru.  Foto:  BELGAIMAGE

De eerste meldingen over doden komen binnen na de tsunami door een krachtige uitbarsting van een vulkaan bij Tonga in de Stille Oceaan. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, verdronken twee vrouwen op het strand door abnormale golven. Uit Tonga zelf blijft het echter wachten op gegevens.

De eruptie van de vulkaan bij Tonga was zo groot dat die overal op de wereld werd gemeten door verschil in luchtdruk. Verder veroorzaakte de eruptie een tsunami, die in heel wat landen in of aan de Stille Oceaan werd geregistreerd. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten tientallen mensen worden gered.

Welke gevolgen het natuurgeweld had voor de eilandengroep Tonga zelf, is ruim een etmaal na de uitbarsting nog niet duidelijk. Vrijwel alle communicatiemiddelen zijn uitgevallen. Een deel zou zijn bedekt met as.

In de hoofdstad Nuku’alofa zou aanzienlijke schade zijn met onder meer boten die aan land spoelden, aldus de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern na contact met de ambassade in Tongo. Volgens haar is er vooral drinkwater nodig.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig